Illustrasjonsfoto.

I desember fyrer Skagerak Energi av den første dynamittsalven i Grunnåi kraftverk. Stasjonen får et ekstra aggregat og øker produksjonen med over 20 prosent.

Av: Kjell Løyland, Skagerak Energi

Grunnåi kraftverk, som ligger i Seljord i Telemark, stod ferdig i 2006 og er til tross for en liten inntaksdam nærmest å regne som et elvekraftverk. Ved stor nedbør og i snøsmeltingen renner mye vann forbi stasjonen.

– Planen var å starte opp til årsskiftet, men byggentreprenør Skanska hadde anledning til å starte tidligere, så de begynner med tilrigging allerede nå i november, sier prosjektleder Ingunn Granstrøm

Skanska skal sprenge ut plass til en ny transformator og det nye aggregatet som kommer ved siden av dagens.

– Stasjonen ligger cirka 500 meter inne i fjellet så sprengningene vil neppe merkes i særlig grad i omgivelsene utenfor stasjonen, sier Granstrøm.

Hun forsikrer at de vil følge med på eventuelle rystelser og vil sette opp sensorer for å måle disse. Grunnåi ligger også i et område hvor det er få naboer nær stasjonen.

Kraftstasjonen vil være ute av drift fra juletider til 1. april. 1. september 2019 skal den nyombygde stasjonen settes i full drift.

– Det ekstra aggregatet vil øke årsproduksjonen med 11 GWh. Det er en økning på over 20 prosent, forteller prosjektlederen.

Det er en økning tilsvarende årsforbruket til 550 husstander. Totalt vil den ombygde stasjonen ha en årlig gjennomsnittsproduksjon på 61 GWh. Utbyggingskostnaden er beregnet til 35 millioner kroner.