Sist uke markerte eSmart Systems avslutningen på det treårige forsknings- og innovasjonsprosjektet Connected Drone i Halden.

Sist uke markerte eSmart Systems avslutningen på det treårige forsknings- og innovasjonsprosjektet Connected Drone i Halden.

Kilde: Smartgridsenteret

«Det vi ser er resultatet av et fantastisk teamarbeid. Sammen har vi klart å skape et produkt som innoverer nettbransjen», sier Knut Johansen, administrerende direktør i eSmart Systems.

Etter tre år er resultatet av prosjektet at nettselskaper nå kan ta i bruk produktet Connected Drone. Produktet består av intelligente assistenter som bruker kunstig intelligens for å kjenne igjen komponenter og finne feil i nettet. I tillegg sørger det for administrering av en rekke relevante sensordata som samles inn fra helikopter og droner – for eksempel høyoppløselige bilder, lidardata og data fra termo / IR kamera.

12 nettselskaper har vært partnere i prosjektet, i tillegg til en rekke teknologipartnere.

 Videreutvikling med innspill fra nettselskapene

Når Connected Drone nå går over i et nytt treårig FoU-prosjekt er det med fokus på å videreutvikle produktet til bruk i norske vind- og værforhold. I Connected Drone 2 skal den intelligente assistenten videreutvikles basert på kunstig intelligens av inspeksjonsdata fra droner og annen sensorikk i nettet. Foreløpig er det 17 norske nettselskaper som deltar i prosjektet.

«Programvaren lager vi for og med nettselskapene og deres innspill underveis og ikke minst aktive bruk av løsningen er svært viktig for å oppnå de resultatene vi ønsker, sier Tore Lie, Chief Product Officer i eSmart Systems».

Samarbeidet med nettselskapene vil bli viktig også i videreføringen av prosjektet.

«Lyse var med i Connected Drone 1 og vi har lyst til å følge med videre på reisen og utviklingen. For oss er det spesielt utviklingen av IT-systemene, algoritmene og kunstig intelligens som er spennende», sier Siri Torgersen Ravndal, avdelingsleder i Lyse Elnett.

– Må tenke nytt

Repvåg Kraftlag er en av de nye partnerne i prosjektet, og Elverksjef Oddbjørn Samuelsen har store forventninger til prosjektet.

«Vi holder til i Nord-Norge på 71g nord med mørketid, mye vær, vind og stengte veier. Når vi får strømutfall må vi ha alternativer. Vi er rett og slett nødt til å tenke nytt, sier Samuelsen.

«Drivkraften vår for å bli med på dette er kilekostnader og de kostnadene som løper når vi får feil i nettet. I tillegg vil vi kunne effektiviser linjebefaringer, spesielt i områder der fremkommeligheten er vanskelig. Repvåg Kraftlag ønsker også å fremstå som en attraktiv arbeidsgiver med hensyn på rekruttering», fortsetter han.

Torgersen Ravndal påpeker også at samarbeidet eSmart Systems har med Luftfartstilsynet og andre aktører i dronemiljøet er sentralt i prosjektet.

«Jeg tror det er viktig at vi jobber systematisk med dette i fremtiden for at droner skal bli et viktig verktøy», avslutter Siri Torgersen Ravndal i Lyse Elnett.