Nå er det kommet nok en utsettelse på den nye fiske kjernekraftreaktoren.

Sist uke fikk vi høre at det kommer nok en utsettelse på den nye finske kjernekraftreaktoren.

Kilde: Entelios

Denne gangen er det fire måneders utsettelse til slutten av januar 2020. Dette er ikke første gang operatøren TVO utsetter oppstart på reaktoren som da er over ti år forsinket ved oppstart. Reaktoren blir Europas dyreste bygning, men også en stor lettelse for strømforsyningen i Finland. Med denne reaktoren nærmer Finland seg å bli selvforsynt med strøm.

OPEC og handelskrig

OPEC har kommet til enighet med Russland om fortsatt samarbeid for å stabilisere oljeprisen. Mandag er prisen for nordsjøolje opp nesten 4%. Under G20 møtet i helgen hadde USA og Kina samtaler om den pågående handelskrigen. Utfallet av samtalene ble en «våpenhvile» på tre måneder, noe som blir tolket av markedet som positivt. Børser og råvarer har derfor fått seg et løft etter nyheten, og det samme gjelder også kullprisen.

Løft i både kull- og CO2-pris den siste uken har løftet terminprisene på strøm i Europa, og også i Norden. Både oljeprisen og kullprisen har vært i en nedadgående trend siden starten på oktober, men kullprisen ser nå ut til å bryte denne trenden og har blitt priset opp de siste to ukene.