I løpet av det siste året har konsumprisindeksen steget med 3,5 prosent. Dette skyldes først og fremst strømprisen. (Illustrasjonsfoto: ABB)

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 3,5 prosent fra november 2017 til november 2018, mens KPI-JAE steg 2,2 prosent i samme periode. Fra oktober til november 2018 gikk KPI opp 0,5 prosent, mens KPI-JAE gikk opp 0,3 prosent. Endringene i KPI skyldes først og fremst strømprisene.

Av: Camilla Rochlenge, SSB

Strømprisene bidro igjen mest til tolvmånedersendringen i KPI, som endte på 3,5 prosent i november. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 26,8 prosent høyere i november i år enn i november i fjor. Videre bidro prisene på matvarer, med en prisøkning på 4,2 prosent i samme periode.

Strømprisene har vært mye omtalt i KPI gjennom 2018. Mer omtale av prisene i høst se SSBs statistikk om elektrisitetspriser.

Prisene på klær og skotøy dempet oppgangen i KPI, med priser som var 2,6 prosent lavere i november i år mot tilsvarende periode i fjor.

Tolvmånedersendringen i KPI gikk opp fra 3,1 prosent i oktober til 3,5 prosent i november. Den viktigste årsaken til oppgangen på 0,4 prosentpoeng var prisutviklingen på flybilletter. Prisene på flybilletter hadde en beskjeden nedgang på 0,7 prosent fra oktober til november i år, mot en kraftigere nedgang på 26,7 prosent fra oktober til november i fjor. Videre bidro også prisutviklingen på matvarer til oppgangen i tolvmånedersveksten.

Tolvmånedersendringen i KPI-JAE endte på 2,2 prosent i november, opp 0,6 prosentpoeng fra oktober.

KPI steg 0,5 prosent fra oktober til november, og oppgang i strømprisene var også den viktigste bidragsyteren på månedsbasis. I tillegg ble det målt prisoppgang på matvarer i november hvor prisene på lammekjøtt sto bak mye av oppgangen. Historisk har prisene på lammekjøtt vist seg å stige i november. Videre ble det også registrert en mindre prisoppgang på sjokolade.