Nettselskapene gikk ut av 2018 med vellykket gjennomføring av det store AMS-løftet. Nå venter nye og krevende utfordringer i den elektriske infrastrukturen (Illustrasjonsfoto: Lyse)

Med utrullingen av AMS (avanserte måle- og styringssystemer) har energiforsyningen lagt bak seg et av de største teknologiske og økonomiske løftene i sin godt over hundre år lange historie. Da nyttårsrakettene smalt mot nattehimmelen, hadde de aller fleste norske strømforbrukere fått installert de nye automatiske målerne.

Energibransjen har spesiell grunn til å feire, ikke bare over at man har kommet i mål innen fristen 1. januar 2019 som myndigheten satte for AMS-utrullingen, men også over måten dette er blitt gjennomført på.

Over 98 prosent av installasjonene har gått som planlagt. De aller fleste av de vel 2.9 millioner målerne er nå kommet på plass. Ifølge den siste statusrapporten fra NVE fra oktober i fjor, lå det an til at kostnaden per måler ville bli 340 kroner lavere enn det som ble opplyst i juni 2016. Det innebærer at sluttregningen for AMS-prosjektet blir én milliard kroner mindre enn først antatt.

Etter at myndighetene i 2011 vedtok forskriften med sine funksjonskrav og noe senere satte fristen for utrullingen, var det mange som lurte på hvordan dette gigantprosjektet skulle gjennomføres. AMS innebar betydelige krav til kompetanse og ressurser hos landets om lag 130 nettselskap. Mye skulle planlegges, ikke minst sto man overfor en formidabel logistikkutfordring.

Ikke minst var leverandørene av målere og utstyr svært betenkt over å måtte forholde seg til så mange aktører rundt om i hele landet.

Løsningen kom som en overraskelse. Det smarte grepet var at nettselskapene fant sammen i noen få store allianser. Det ble etablert sterke faglige miljøer, som på vegne av de mange netteierne kjørte den krevende prosessen, blant annet med bestillinger og innkjøp. Denne profesjonelle måten å organisere AMS-prosjektet på, har utvilsomt fått prisene ned og økt kvaliteten på leveransene, og var avgjørende for den suksessen dette er blitt.

Utfordringen nå fremover er å få mest mulig nettnytte av AMS-målerne. Disse er byggesteinene i et fremtidig smart nett, og gir nettselskapene spennende muligheter for styring og kontroll også over distribusjonsnettet.

AMS-utrullingen til rundt ni milliarder kroner har bidratt til at mange nettselskap har utsatt forsterkninger i nettet. 2019 bør bli startskuddet for en betydelig økning i investeringer, der fokus må være å utnytte AMS-teknologien som nå er kommet på plass.