Ferdigbygde Ytre Vikna 1 vindpark inngår i det nye selskapet som TrønderEnergi har etablert sammen med tyske Stadtwerke München. (Foto: TrønderEnergi)

Med TrønderEnergi og NTE i hovedrollene er det i Midt-Norge det skjer for tiden. Der har de to energikonsernene satt i gang prosesser som klart og tydelig beveger seg mot en ny regional bransjestruktur.

I Oktober i fjor gjorde de to aktørene kjent at de beredte grunnen for et sammenslått nettselskap. Dersom dette blir en realitet vil det resultere i et fellesskap med 250 000 nettkunder, det nest største selskapet i sitt slag her i landet.

I går slapp TrønderEnergi nyheten om milliardsatsing på vindkraft sammen med tyske Stadtwerke München. Rundt tre milliarder kroner skal investeres i fire nye vindprosjekter. Som en del av prosessen samler NTE og TrønderEnergi egne og felleseide vindparker og prosjekter i et nytt selskap. I utgangspunktet eier NTE 37,1% av verdiene i den aktuelle vindkraftporteføljen, og TrønderEnergi resterende 62,9%.

Samtidig selger NTE seg ut av selskapet, og det kommunalt eide Stadtwerke München GmbH kommer inn som ny eier sammen med TrønderEnergi. Det nye selskapet vil eies 30% av TrønderEnergi og 70% av Stadtwerke München GmbH. Med dette frigjør NTE kapital til å prioritere egne satsinger, blant annet innen fornybar energi og høyhastighets bredbånd.

Det er mange som følger utviklingen i Midt-Norge med spent oppmerksomhet. Siste kort er neppe lagt i den strukturelle kabalen. Hvordan den til slutt kommer til å gå opp er det bare de som forhandler bak lukkede dører som vet mer om. Med en rimelig grad av sikkerhet kan det slås fast at mer er i vente.