Gunn Moaksen fra Nordkjosboten kuttet strømregningen betydelig etter at hun fikk installert varmepumpe i boligen sin.

Med vinterens høye strømpriser, kan det nå lønne seg ekstra med varmepumpe. Gunn Moaksen (50) fra Nordkjosbotn i Troms, sammenlignet strømforbruket sitt med og uten varmepumpe. Allerede etter ett år hadde hun spart 6 000 kroner i strøm.

Av: Mari Lind Aronsen, Ishavskraft

Ishavskraft-kunde Gunn Moaksen og Kathrine Knutsen investerte i 2010 i en varmepumpe. Det endret forbruket betydelig.

– Vi så umiddelbart at forbruket var blitt mye lavere på strømregningene. Bare på ett år hadde vi spart nesten 6 000 kroner i strøm, forteller Gunn.

Brukte på det meste 13 paller fyringsved

– Før vi kjøpte varmepumpe, fyrte vi mye med selvhugget ved. Vi hadde verken råd til å kjøpe ved eller kun bruke strøm for å holde det varmt innendørs, forteller Gunn. – Da kunne det gå 13 paller ved i løpet av de kaldeste vintrene, sier hun videre.

Nå er Gunn lykkelig over å kunne stå opp til varmt hus, bedre inneklima og mye lavere strømregninger.

– Vi får mange henvendelser fra kundene som har spørsmål rundt varmepumpe og strømforbruk, sier Gunn Tove Bjerkan, markedssjef i Ishavskraft. – Interessen er særlig stor nå som strømprisene er høye i hele Norge og kuldeperioden begynner å sette inn, sier hun videre.

Nedbetalt i løpet av 5-7 år

Tall fra ENOVA viser at en husstand med et gjennomsnittlig forbruk, kan spare 4 800 kWh på en varmepumpe i løpet av ett år. Det tilsvarer 6 000 kroner i året, med en gjennomsnittlig kraftpris på 1,25 kroner/kWh (inkl. nettleie og avgifter).

– Med et gjennomsnittlig årlig forbruk på 25 000 kWh, er det sannsynlig at kostnaden ved kjøp og installasjon av varmepumpe er spart inn i løpet av 5-7 år, sier handelssjef i Ishavskraft, Tom Eirik Olsen.

Tiden det tar å nedbetale varmepumpen gjennom strømregningen avhenger i stor grad av kraftprisen. I tillegg må man ta høyde for at svingninger i vær og temperaturer også påvirker nedbetalingstiden.

– En vanlig varmepumpe bruker mindre energi enn en 1000 watts varmeovn og varmer inntil 5 ganger mer. Det kan fort bli lønnsomt, sier Stig Jørgensen fra Klimaekspertene.

I følge ENOVA er det mulig å spare 72 000 kroner i løpet av den gjennomsnittlige levetiden til en varmepumpe på 15 år. Besparelsen tar utgangspunkt i en vanlig enebolig med et forbruk på 25 000 kWh i året. 

Miljøvennlig og brannsikker oppvarming

I tillegg til at varmepumpen reduserer strømregningen ved riktig bruk, har den flere fordeler. Varmepumpe gir et bedre inneklima og er ikke brannfarlig, sammenlignet med vedfyring. Hvis varmepumpen erstatter vedfyringen spares miljøet for utslipp av skadelige klimagasser.