Haugaland Kraft og Haugesund Sparebank har gått sammen om å satse på solkraft. (Illustrasjonsfoto: Vestbris)

Bank og sol hånd i hånd

Haugaland Kraft har i en årrekke hatt slagordet «Din egen kraft», mens Haugesund Sparebank omtaler seg som «lokal, nær og personlig». Nå samarbeider vi om å gi slagordene nytt liv i forbindelse med at Haugaland Kraft lanserer Solkraft – et solcelleprodukt som gjør at du som kunde kan produsere din egen lokale, nære og personlige kraft.
Tirsdag, 5 februar, 2019 - 09:41

Kilde: Haugaland Kraft

Etter et grundig og lærerikt pilotprosjekt, er Haugaland Kraft klare til å lansere solcellepaneler på det åpne markedet. Haugesund Sparebank lanserer samtidig Grønt boliglån, og kombinasjonen av lave kostnader, høy effekt og god rente, gjør at flere kunder kan redusere strømregningen allerede fra dag én. At prisene på solceller har falt betydelig den siste tiden, gjør også regnestykket hyggeligere enn noen gang.

– Det er unikt i norsk sammenheng. En terskel for å kjøpe solkraft har vært at det er lang nedbetalingstid før investeringen lønner seg. Med produktet vi nå lanserer, kan kunder der det ligger til rette for solkraft, faktisk spare penger på den aller første regningen, sier Olav Linga, konsernsjef i Haugaland Kraft. 

Pilotprosjektet har vart i over ett år og omfatter 12 kunder i regionen med ulike solforhold, takvinkler og himmelretninger.

– Det har vært en god erfaring og vi har lært mye. Vi har valgt en meget solid leverandør, og er nå klare til å gjøre solkraftverk til allemannseie i vår region, sier Linga.

Det gode været i sommer har bidratt til at alle pilotkundene har produsert strøm langt over forventning, og tilbakemeldingene vi har fått er utelukkende positive. Her er noen eksempler:

“Eg må seie at eg er veldig fornøgd. Sjølv når det er overskya, så produserer anlegget straum.” – Gunnar A. Gauthun.

“Mitt solcelleanlegg fungerer utmerket og jeg synes det er gøy å kunne bidra til utviklingen innen fornybar energi.” – Svein-Gaute Bleivik.

“Produksjonen har vært langt bedre enn forventet og det er også fint å ha full kontroll og kunne følge med på produksjonen live i appen-” – Kristine Synnes.

Grønt boliglån gir grønne piler

Det trenger ikke være skyfri himmel for at et solkraftverk skal produsere strøm, men godt vær hjelper naturligvis på lønnsomheten. Det samme gjør gode renter mens vi venter på solen. I tillegg til støtte fra Enova på mellom 10.000 og 28.000 avhengig av størrelsen på anlegget, vil Haugesund Sparebank sitt nye, svært gunstige produkt «Grønt boliglån» gjøre investeringen enda mer lukrativ for våre kunder.

– Vi er stolte av å kunne spille en viktig rolle i det grønne skiftet her lokalt. At kunder som installerer solceller på taket blir belønnet med ekstra gode betingelser hos oss, vil være et viktig insentiv for å få folk til å gjøre denne investeringen. Vi tilbyr ikke bare lavere rente på solcelle-investeringen, men på hele boliglånet ditt. Det gjør at flere kunder er så heldige å kunne spare penger fra første dag, og det er jo fantastisk, sier Bente Haraldson Syre, banksjef i Haugesund Sparebank.

Rentene på Grønt boliglån vil ligge inntil 0,25% lavere enn et vanlig boliglån. Med et boliglån på 4 millioner kroner, vil du da spare 10.000 rentekroner årlig på Grønt boliglån. Det medfører at du faktisk tjener penger på investeringen i solkraft fra dag én. Som en ekstra bonus, stiger naturligvis også boligverdien som følge av evnen til å produsere egen strøm.

– Investeringer som å montere solcellepanel, vil minimum gi en verdiøkning på boligen tilsvarende investeringen, gjerne litt høyere også, sier daglig leder i Eiendomsmegler A, Hugo Wee.

Sjekk dine sol- og låneforhold

Lurer du på om du kan installere Solkraft på ditt tak? Haugaland Kraft gjør det enkelt å sjekke når Solkraft rulles ut om en ukes tid på boligmessen i Vardhallen. Da kan du taste inn adressen din, så ser du dine takflater og hvor egnet ditt tak er for solkraft. Mens vi venter på lanseringen, kan du allerede i dag lese deg opp på Solkraft og melde din interesse på solkraft.hkraft.no.

– Verden trenger mer ren energi, og derfor ønsker vi å rulle ut solcelleanlegg i stor skala. For å klare det må vi gjøre det enkelt, forståelig og ikke minst lønnsomt for kundene våre. Vi mener vi har innfridd alle tre kriteriene, og gleder oss virkelig til å se hvordan markedet tar imot Solkraft, sier Kristian Gautesen, Prosjektleder i Haugaland Kraft.

På forsiden nå

Statkraft oppnådde et underliggende driftsresultat på 4 884 millioner kroner i fjerde kvartal. Dette var en økning på 1 536 millioner kroner fra tilsvarende periode i fjor. Økningen var hovedsakelig drevet av høyere nordiske kraftpriser. Resultat etter skatt ble 1 572 millioner kroner for fjerde kvartal og 13,4 milliarder kroner for året 2018.
Torsdag, 14 februar, 2019 - 09:39
NEK inviterer norske elektrotekniske talenter til å delta i IEC Young Professional 2019. Norges to kandidater vil sammen med NEK reise til Shanghai, Kina i oktober for å delta i en workshop, med et innholdsrikt program og et internasjonalt miljø.
Torsdag, 14 februar, 2019 - 10:10
Eidsiva Energi AS investerte for mer enn 1,5 milliarder kroner i 2018 knyttet til infrastruktur og fornybar energi.
Fredag, 15 februar, 2019 - 08:49
BKK oppnådde et konsernresultat i 2018 på 1.705 millioner kroner. Det er 826 millioner kroner høyere enn året før.
Onsdag, 13 februar, 2019 - 09:13
14. februar 2019 har vi vedtatt inntektsrammer for 2018. Samlet inntektsramme for alle nettselskaper, eksklusive Statnett SF, er på 18 milliarder kroner.
Fredag, 15 februar, 2019 - 08:58
Liina Veerme (37) blir ny konsernsjef i Salten Kraftsamband (SKS).
Fredag, 15 februar, 2019 - 09:05
Halden kommune og Smart City Halden lanserte nylig et nyskapende mobilitetsprosjekt som skal redusere kommunens CO2-utslipp og utjevne sosiale forskjeller. Totalt er 20 elbiler stilt til kommuneansatte og innbyggernes disposisjon.
Fredag, 15 februar, 2019 - 09:14
På oppdrag fra NVE har Thema Consulting Group i samarbeid med designbyrået By North kartlagt kostnadene knyttet til kommende krav om at nettselskap og kraftleverandører ikke kan dele samme merkevare.
Mandag, 11 februar, 2019 - 09:44
Fredagskommentar:
De økonomiske resultatrapportene fra landets energiselskaper i 2018 har begynt å komme. Først ute var BKK med Statkraft hakk i hel. Det svimler for øynene av milliardgevinster.
Fredag, 15 februar, 2019 - 09:24
Med 29 millioner kroner i Enova-støtte kan Brakar skaffe 15 nye hurtigladestasjoner for bussene i Drammen og Nedre Eiker.
Tirsdag, 12 februar, 2019 - 09:16
Vindkraftproduksjonen var 3,9 TWh i 2018. Det er hele 36 prosent eller 1 TWh mer sammenlignet med 2017 og det høyeste nivået som er registrert.
Mandag, 11 februar, 2019 - 09:38
I to år har IDT jobbet i det stille med innovasjon for London-selskapet Univolt. Oppdrag: å utvikle et unikt strømuttak for det britiske markedet.
Tirsdag, 12 februar, 2019 - 09:22
Ansvaret for driften av Norges største vindpark overføres nå til Statkraft på Fosen. De 71 vindturbinene i Roan vindpark, er nå testet av leverandøren Vestas og godkjent av Fosen Vind.
Onsdag, 13 februar, 2019 - 09:09
Styret i Multiconsult ASA har utnevnt Grethe Bergly som ny konsernsjef for selskapet fra 1. mars 2019. Fungerende konsernsjef Lars Opsahl vil gå tilbake til stillingen som konserndirektør Regioner Norge fra samme dato.
Torsdag, 14 februar, 2019 - 10:23
Brann- og redningsvesenet hadde 3 547 brannutrykninger til boliger i Norge i 2018. Hele 45 prosent av utrykningene skyldes komfyren.
Onsdag, 13 februar, 2019 - 09:31
Kraftselskapene vil ta i bruk maskinlæring og kunstig intelligens for å bedre utnyttelsen av vannkraftanlegg.

Mandag, 11 februar, 2019 - 09:50
Å kunne "spå" været høres nesten utrolig ut, noe det kanskje også er.
Torsdag, 14 februar, 2019 - 10:28
– Vi kan ikke tillate bygging av en hel vindpark midt i hubroens leveområder. Hubroen er sterkt truet, og vi kan ikke ødelegge leveområdene deres, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.
Tirsdag, 12 februar, 2019 - 09:11