Det er full fart i fornybarproduksjonen i vindparken på Ånstadblålia i Sortland kommune i Nordland. (Foto: Nordkraft)

Nå blir det fornybar energi av vinden i Vesterålen. 19. september startet de første av vindmøllene å levere strøm i nettet. Fra da og ut året har vindparken produsert 28 370 MWh fornybar energi. Det tilsvarer gjennomsnittlig årsforbruk for ca. 1 400 husstander.

Kilde: Nordkraft

Den ferdige vindparken består av 14 turbiner (vindmøller) på Ånstadblåheia i Sortland kommune. Byggestart var i mars 2017. Med en installert effekt på 50,4 MW, er det beregnet en årsproduksjon på 150 GWh. Det gir strøm til ca. 7 500 husstander.

– Vi er strålende fornøyde med arbeidet som de lokale entreprenørene har gjort med å bygge vindparken, og vi er glade for at vi nå leverer strøm fra en fornybar kilde på en bærekraftig måte, sier Fortums vindkraftsjef i Norge, Per Christian Kittilsen.
Det vil fortsatt i en periode fremover være noe prosjektaktivitet i vindparken, men i all hovedsak er prosjektet over i normal driftsfase. Vegetasjon langs internveiene og lignende vil tas hånd om når snøen er borte til våren.

Fortum eier vindparken, og Nordkraft drifter den. Det gir lokal og regional verdiskapning også i driftsfasen. 

– Nordkraft har en energidriftsavtale med Fortum. Det betyr at vi står for den daglige driften av vindparken på vegne av Fortum. I tillegg leverer vi vindteknikere for drift av turbinene, på oppdrag for turbinleverandøren Vestas. Med dette konseptet planlegger vi for å være langsiktig operatør av også denne vindparken, også etter at garantitiden med turbinleverandøren har utløpt, sier Marius Larsen, produksjonssjef i Nordkraft.

Nordkraft har ansvaret for alle stedlige driftsoppgaver som ikke er relatert til selve vindturbinene. Lokale leverandører av tjenester innen for eksempel snøbrøyting, veivedlikehold og tjenester relatert til drift av servicebygning vil typisk ha dialog med Nordkraft.