Danskene har fått øynene opp for kombinasjonen solceller og batterier, til tross for en kilowattimepris på to kroner. Foto: Viva Energi

Danskene kjøper stadig mer solcelleanlegg med batteriløsninger. Dette til tross for kostanalyser som viser at det ikke lønner seg.

Danmark er ikke bare et vindkraftland, men har også begynt å interessere seg for solenergi for alvor. Det har blant annet ført til at over 1000 solkraftkunder supplerer sitt anlegg med en batteriløsning.

Salgssjef Rasmus Andersen hos batterileverandøren Viva Energi forteller til det danske nettstedet Ingeniøren at nedbetalingstiden ikke er så viktig når kundene tar en investeringsbeslutning.

– 12 eller 14 år gjør liten forskjell, sier han.

Dyrt

En rapport fra det danske Teknologiske Institutt og batterivirksomheten Lithium-Balance konkluderer med at batterianlegg i kombinasjon med solceller hos private kunder fortsatt er for dyrt.

I Danmark er denne prisen nå på rundt to kriner per kilowattime, men det bekymrer ikke kundene til Viva Energi.

– Vi regner alltid på to tilbud til våre kunder: Et med, og et uten batterilager. Tilbakebetalingstiden er normalt den samme, men generelt blir økonomien bedre med batterilager. For mange gis det et klart incitament til å bruke strømmen selv, framfor å forære det til elverket.

Velger det dyre

Anleggene fra Viva er typisk et solcellepanel på 6 kWp og et batterilager på 5 kWh av lithium-typen, eller et 9,6 kWh av GEL-typen. Med lithium-typen kan kan 80 prosent av kapasiteten utnyttes, mens for GEL-typen ligger dette på rundt 50 prosent. Lithium er litt dyrere enn GEL, men har et volum på en femdel og varer lengre enn GEL.

– Hvis du likevel skal investere 100.000 kroner i et anlegg, så kan det kanskje koste 115.000 kroner med lithium. Derfor vil mange betale litt ekstra for lithium, sier Rasmussen til ing.dk.