Illustrasjonsfoto: Agder Energi

– Det er en svak nedgang i spotprisen for strøm fra juni til juli, sier Stig Andersen, salgsansvarlig i Fortum. Så langt i år har strømprisen vært jevnere enn i fjor.

Kilde: Fortum

– Spotprisen for strøm var lavere i vinter og vår enn den var på samme tid 2015, men den har vært litt høyere i sommer. Det blir spennende å se hva gjennomsnittsprisen for hele året blir, sier Andresen.

Markedet forventer en fortsatt stabil pris

På Nasdaq forventes det at spotprisen for strøm i august vil stige litt.

– Markedet forventer for øyeblikket at strømprisen i august vil bli omtrent 30 øre per kilowatt time, sier Andresen.

Spotprisavtaler følger markedsprisen

Det er viktig å huske at ikke alle strømavtaler følger markedets strømpris. For å forsikre deg om at du ikke betaler mer for strømmen enn du må, er det lurt å skaffe en strømavtale med spotpris. Da betaler du det daglige gjennomsnittet for hva strømleverandøren har betalt for strømmen, i stedet for en fast sum som ikke endrer seg i takt med spotprisen.

I juni måned var spotprisen per kilowatt time strøm på det sentrale østlandsområdet 28,1 øre. I måneden vi nettopp har lagt bak oss har prisen vært 27,5 øre.

– Ettersom temperaturen også har vært tilnærmet den samme i juni og juli bruker vi omtrent like mye strøm til å varme boligene våre. Derfor vil en så liten endring i strømprisen ikke merkes på strømregningen, sier salgsansvarlig Stig Andresen i Fortum.

Om vi sammenligner sommerens strømpris med tidligere år, ser vi at spotprisen i juli måned for fem år siden var 36,5 øre per kilowatt time, og for ti år siden var den 49,5 øre.

Jevnere strømpris i år enn i fjor

Sommeren 2015 var strømprisene historisk lave, med en spotpris på rett i underkant av 10 øre i juli måned.

– I fjor var det store snømengder i fjellet som fylte kraftprodusentenes vannmagasiner når snøen begynte å smelte utover våren og sommeren. Dermed måtte kraftprodusentene sette i gang strømproduksjonen for å få plass til det nye vannet som kom inn, og da måte strømmen selges unna billig. Det førte til at strømprisen i fjor sommer ble historisk lav, forklarer Andresen.