Prisene på strøm, inkludert nettleie, bidro sterkt til økning i konsumprisindeksen (KPI) fra juni til juli i år og de siste tolv månedene. (Illustrasjonsfoto: Tafjord)

Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,6 prosent fra juni til juli. Tolvmånedersendringen i KPI var 4,4 prosent i juli, mye grunnet sterk økning i prisene på elektrisitet inkludert nettleie. Tolvmånedersendringen var i juli 0,7 prosentpoeng større enn i juni.

Kilde: SSB

Høyere priser på elektrisk kraft og økt nettleie var de viktigste årsakene til at KPI i juli i år var 4,4 prosent høyere enn den var i juli i fjor. Tolvmånedersendringen i prisene på elektrisitet inkludert nettleie har steget hver måned siden mars og var i juli 38,7 prosent større enn den var i juli i fjor. Kraftprisene har mer enn doblet seg siden det historisk lave nivået de lå på sommeren 2015, men også nettleien har steget markant mer siste tolv måneder enn den generelle KPI har økt.

Den økte kraftprisen var også den viktigste grunnen til at norske varer trakk tolvmånedersendringen i KPI opp. Norske varer har steget 7,0 prosent siste tolv måneder, mens de importerte varene i KPI har økt 4,3 prosent. Konsumprisindeksen uten elektrisitet (KPI-JEL) økte 3,5 prosent fra juli 2015 til juli 2016.