Med denne vindturbinen kan du lade mobilen uten solskinn, dag og natt. Foreløpig er det en prototyp. Foto: Nils Ferber

Som kjent skinner ikke sola hver dag når du er på fjelltur, men vinden uteblir neppe. Med en sammenleggbar vindturbin som festes på ryggsekken, kan du sikre deg strøm til å lade mobilen.

Mini-minikraftverket Micro Wind Turbine er på størrelse med en stor paraply og veier under en kilo. Med en vindhastighet på 18 km/t, som tilsvarer frisk bris, produserer vindturbinen 5 watt.

– Foreløpig er dette en prototyp og ikke et kommersielt produkt, forteller oppfinneren, Nils Ferber, til energibransjen.no. Han har designet vindturbinen som en del av sin masteroppgave ved École cantonale d’art Lausanne (ECAL) i Sveits.

Spurte erfarne fjellfolk

Vindturbinen er nylig omtalt i nettmagasinet New Atlas, hvor du også kan se en video som viser hvordan den fungerer.

Bakgrunnen for oppfinnelsen er at Ferber spurte fjellvandrere, klatrere, filmfolk og ekspedisjonsledere om hvordan de lader sine smarttelefoner når de er langt unna kraftnettet. Svaret han fikk, var at de aller fleste brukte solenergi, men at overskyet vær utgjorde et problem.

Vind fra alle sider

Derfor gikk han i gang med å utvikle en vindturbin montert på en telekopstang. Den åpnes like enkelt som en paraply og sikres med barduner. Vindmøllen fanger vind fra alle retninger.

Mobilen kan lades med USB-kabel direkte til vindturbinen, eller energien kan lagres i et batteri integrert i teleskopstangen.

Små, bærbare vindturbiner finnes fra før, men ingen har så lav vekt som den Ferber har utviklet. 24. oktober skal han presentere Micro Wind Turbine på Dubai Design Week.