Det er ikke antallet konferanse- og utstillingsarrangementer som er problemet, men innholdet de fylles med. (Illustrasjonsfoto: Tore Halvorsen)

Av mangel på deltagere har NEF (Norsk Elektroteknisk Forening) måttet avlyse et konferansearrangement i Kristiansand i slutten av september. Nærmer vi oss et metningspunkt for antall konferanser og utstillinger knyttet til energibransjen?

Med bare 13 påmeldte en og en halv uke etter at påmeldingsfristen hadde gått ut var det ikke annet for NEF å gjøre enn å avlyse. Denne uken har jeg besøkt det kombinerte konferanse- og utstillingsarrangementet Achilles-Live i The Qube på Gardermoen. Der var det fullt hus og positiv stemning med tanke på fremtiden til dette konseptet.

Norges Energidager, Metodedagene, Produksjonsteknisk Konferanse (PTK), Eliaden, Vinterkonferansen og det årlige og tradisjonsrike NEF Teknisk møte i Trondheim. Dette er bare noen av svært mange konferanse- og utstillingsarrangementer som ansatte i energibransjen hvert år får invitasjon til.

Med en stadig større del av hverdagen foran PC-skjermen er det åpenbart behov for både sosiale og markedsmessige møteplasser. Når det var gullkantede tider i energibransjen åpnet energiselskapene lommeboken for det meste. Slik er det ikke lenger. Nå blir alle aktiviteter som koster penger behovsprøvet.

Det er ikke mengden av utstillinger og konferanser som er problemet, men hva de blir fylt med. Nå er det den faglige nytteverdien som i stadig større grad er utslagsgivende. Dette er et budskap som berørte aktører i verdikjeden gjør lurt i å ta innover seg. Det er de arrangementene som treffer «nervestrengene» i økonomisk anstrengte og omstillingsorienterte energiselskaper som har de beste forutsetningene for å overleve.