Gudbrandsdal Energi støtter Peer Gynt-spillet på Vinstra. Denne oppsetningen har betydelige ringvirkninger for lokalt næringsliv. (Foto: Knut Lockert)

Peer Gynt-stykket på Vinstra har i år satt tilskuerrekord, der Gudbrandsdal Energi er med som sponsor. Dette betyr mye for det lokale næringslivet.

Kilde: Defo (Distriktenes Energiforening)

– Kulturarrangement har stor betydning for den regionale økonomien, og er viktige for kulturutvikling, næringsutvikling og merkevarebygging, sier Monica A. Breiby ved Senter for reiselivsforskning ved Høyskolen i Lillehammer, til Gudbrandsdølen Dagningen.

I år har Peer Gynt-stevnet på Vinstra opplevd besøksrekord, og dette har nå kastet av seg for det lokale næringslivet.

OVER 29.000 BESØKENDE

Gudbrandsdal Energi har i en årrekke vært stolt sponsor for Peer Gynt-stevnet på Vinstra, som i år har hatt over 29.000 besøkende. Aldri før har like mange tatt turen for å få med seg Peer Gynt-stevnet, som er ett av Henrik Ibsens største stykker, med musikk skrevet av Edvard Grieg.

– Dette er en av mange suksesshistorier som viser at Defos medlemmer gir fantastiske bidrag til lokal kultur og næringsliv, sier Knut Lockert, daglig leder i Defo. Hvordan eierne av et energiverk velger å anvende et overskudd, er naturligvis et eieranliggende. Men likevel, dette er jo et kroneksempel på at et energiverk utgjør en forskjell lokalt. Heia Gudbrandsdal Energi. 

BETYR MYE FOR REGIONEN

Til Gudbrandsdølen Dagningen sier direktør i Peer Gynt AS, Marit Lien, at dette betyr mye for regionen.

– Vi fikk beregnet ringvirkningene av stevnet for to år siden. Den gang var ringvirkningene på 80 millioner kroner. Siden da har vi økt besøket med 30 prosent. Det betyr en ringvirkning på nærmere 100 millioner, sier Lien.

Lien viser også til at 80 prosent av gjestene til Peer Gynt kommer fra utenfor Gudbrandsdalen. Det betyr at de legger igjen en god slump penger lokalt i form av både overnattingsbesøk med mer.

UTE ETTER SPESIELLE OPPLEVELSER

– Folk er ute etter spesielle opplevelser. Peer Gynt er et strålende eksempel. Det finnes ikke noe lignende i verden. Og her er det mange tilreisende. Både langveisfarende som overnatter og folk fra nærområdene. Men alle legger igjen penger. Jeg er hundre prosent sikker på at dette har en svært positiv virkning for hele området, sier Åge Skinstad, regionsdirektør i NHO Innlandet, til Gudbrandsdølen Dagningen.