Nå blir det mer grønn gass i Vestfold og Telemark, et nytt biogassanlegg er åpnet på Rygg i Tønsberg. (Foto: Enova)

Nå skal Den Magiske Fabrikken produsere 75 prosent mer biogass, og Enova bidrar med 36,5 millioner kroner til utvidelsen av anlegget. Enovas direktør Nils Kristian Nakstad hadde gleden av å presentere nyheten da statsminister Erna Solberg tirsdag kveld offisielt åpnet biogassanlegget på Rygg i Tønsberg kommune.

Kilde: Enova

I Vestfold og Telemark kjører allerede 75 busser på biogass fra Den magiske fabrikken. Utvidelsen av anlegget gjør at enda flere busser får mulighet til å gå fra fossilt til fornybart drivstoff. Støtten fra Enova kommer på toppen av de 44,5 millioner kronene som Enova allerede har investert i etableringen av Den Magiske Fabrikken. Tønsberg kommune eier og finansierer produksjonsanlegget.

Biogass-produksjonen ved dette anlegget kan allerede i dag erstatte 6,8 millioner liter diesel årlig. I tillegg til å forsyne busser og renovasjonskjøretøy med miljøvennlig drivstoff, brukes biogassen også til oppvarming og i industriprosesser.

– Forretningsmodeller som dette, hvor flere ressurser gjenvinnes tilbake inn i kretsløpet, er helt avgjørende om vi skal få til en livskraftig forandring, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Enova har så langt investert mer enn 440 millioner kroner i nye produksjonsanlegg for biogass over hele landet. Biogassen fra disse anleggene kan samlet erstatte 60 millioner liter diesel årlig.

– Matavfall og husdyrgjødsel kan gi utslipp av store mengder klimagasser. Å utnytte disse ressursene til miljøvennlig drivstoff, er noe av det klokeste vi kan gjøre på veien mot lavutslippssamfunnet. Da kutter vi utslipp i både avfallsbransjen, landbruket og transportsektoren samtidig, sier Nakstad i Enova.

– Vi jobber allerede nå med en ny søknad til Enova knyttet til produksjonstrinn 3. Hvis det klimavennlige drivstoffmarkedet utvikler seg positivt framover, vil den Den Magiske Fabrikken i år 2020 kunne produsere 30 millioner Nm3 med klimavennlig drivstoff, sier Andreas Gillund, daglig leder i Greve Biogass. – Dette vil bidra til videre utvikling og grønn vekst av en allerede svært klimavennlig matproduksjon i regionen.