I en slik buss kan du være passasjer på Gjøvik 3. og 4. november. Men det blir flere muligheter til å prøve selvgående elbusser i tiden som kommer. Forus Næringspark i Stavanger planlegger å ha en tilsvarende buss i drift neste år. Foto: Easy Mile/Acando

Førerløse, elektriske busser er kommet på agendaen. I november skal en slik buss demonstreres på Gjøvik. To førerløse elbusser er allerede bestilt til Stavanger.

3. og 4. november kan publikum på Gjøvik få seg en tur i en selvkjørende elektrisk minibuss. Målet er å utforske mulighetene som ligger i den nye teknologien med sikte på pilotdrift over en lengre periode senere, melder Energiråd Innlandet.

Prøveprosjektet på Gjøvik er et samarbeid mellom Opplandstrafikk, NTNU Gjøvik, Gjøvik kommune og Energiråd Innlandet. Den førerløse, elektriske minibussen skal gå i rute i to dager på Campus NTNU på Gjøvik.

Aktuell som matebuss

Førerløse busser kan bidra til at flere velger å kjøre kollektivt, fordi det kan korte ned avstanden fra hjemmet til nærmeste stoppested.

– De førerløse bussene kan fungere som matebusser til og fra eksisterende holdeplasser for kollektivtransport. Det er ikke alle som bor eller jobber rett ved kollektivtransport, og da blir det fort enklere å ta bilen enn for eksempel å gå 1–2 km til nærmeste holdeplass, sier Olav Madland, Smart City ansvarlig i Acando Norge. Acando leverer bussen som skal demonstreres på Gjøvik.

Stavanger først

I Stavanger er allerede to førerløse, elektriske busser med plass til 12 passasjerer bestilt for å kjøre en fire kilometer lang trasé inne på industriområdet Forus. Bussene er av merket EZ10 og produseres av EasyMile. De har en maksfart på 40 kilometer i timen, men vil i gjennomsnitt holde en fart på rundt 25 km/timen.

Bussene kan tidligst settes i drift neste sommer. Trolig blir dette de første førerløse bussene i Norge som blir satt til rutetrafikk, sier Stein Racin Grødem, leder i Forus Næringspark, til Teknisk Ukeblad.

Nylig opplyste sjefen for Ruter i Oslo at selvkjørende busser kan bli aktuelt som matebusser når hovedstadens nye boligområde Gjersrud–Stensrud bygges ut.

Aalborg og Lyon

Aalborg kommune i Danmark planlegger å kjøpe en førerløs, elektrisk buss på en 1,6 kilometer strekning i byen. De vurderer en fransk buss av merket Arma fra Navya Technology med plass til 15 passasjerer.

Lyon i Frankrike åpnet 3. september en rute med en Arma-buss. Navya opplyser til Aftenposten at denne busstypen for tiden også er under utprøving i Sion i Sveits.

Fra dør til dør?

Daglig leder Bernt Reitan Jenssen i Ruter AS ser for seg et mer fleksibelt transportsystem med selvgående busser. I et intervju med Aftenposten tidligere i år fortalte han at et alternativ til å opprette en bussrute for å frakte folk til nærmeste T-banestasjon, er å ha en selvkjørende buss ved hver endeholdeplass. Disse vil bare kjøre når det er passasjerer.

— Hvis det på tidspunkt av døgnet er mye ledig kapasitet, hvorfor skulle vi ikke kunne frakte folk fra dør til dør? Jeg tror vi må tenke helt annerledes hvis vi skal konkurrere ut privatbilen. Da kan det ikke være slik at kollektivtrafikken av natur er dårligere, sier Jenssen.

Interiør i bussen som skal vises på Gjøvik i november. Foto: Acando