Statoil styrker sin stilling innen havvind i Storbritannia i en intensjonsavtale med Statkraft. Her illustrert med havvindparken Sheringham Shoal. (Foto: Statkraft)

Statoil og Statkraft har signert en intensjonsavtale som innebærer at Statoil overtar som operatør for havvindparken Sheringham Shoal fra januar 2017. Gjennom avtalen øker Statoil samtidig sin andel i Dogger Bank-prosjektene.

Kilde: Statoil

Sheringham Shoal er en av verdens ti største havvindparker i produksjon, og kan forsyne inntil 220,000 britiske hjem med fornybar energi. Parken, som ligger utenfor kysten av Norfolk, startet produksjonen i 2012 og har en kapasitet på 317 MW.

– Å overta operatøransvaret for Sheringham Shoal er en milepæl for Statoil. Dette er den første havvindparken i kommersiell drift som vi blir operatør for. Som operatør for både Sheringham Shoal og Dudgeon, som er under bygging og ligger i samme område, kan vi øke effektivitet og konkurransekraft på tvers av prosjektene, sier Irene Rummelhoff, Statoils konserndirektør for Nye energiløsninger (NES).

Statoil og Statkraft har en eierandel på 40 prosent hver i Sheringham Shoal, og den britiske Green Investment Bank har en andel på 20 prosent.

Dagens avtale innebærer også at Statoil øker sin andel i Dogger Bank-prosjektene, der intensjonen er å øke selskapets andel i prosjektet fra 25 prosent til potensielt 50 prosent gjennom en overtakelse av Statkrafts andel i Dogger Bank. Den endelige eierandelen i Dogger Bank, og overtakelsen av operatørskapet i Sheringham Shoal, avhenger av myndighets- og partnergodkjenning.

Dogger Bank er verdens største havvindprosjekt, med tillatelse til utbygging av en total produksjonskapasitet på 4800 MW. Totalt har Dogger Bank-prosjektene potensial til å levere fornybar energi til inntil fem millioner britiske hjem.

– Dogger Bank representerer en unik mulighet for Storbritannia til å utvikle sikker og bærekraftig energi til konkurransedyktige pris. Ved å øke vår andel styrker vi Statoils langsiktige porteføljegrunnlag, og oppnår flere valgmuligheter. Dette er i tråd med vår strategi om å gradvis supplere Statoils olje- og gassportefølje med lønnsom, fornybar energi og andre lavkarbonløsninger, sier Rummelhoff.

Dagens kunngjøring sammenfaller med åpningen av Statoils landbase for Dudgeon havvindpark i Great Yarmouth under den maritime festivalen. Totalt skaper Sheringham Shoal og Dudgeon 85 jobber i Norfolk-området.

Statoil er en ledende investor i britisk energi, med blant annet utbyggingen av oljefeltet Mariner utenfor kysten av Aberdeen, som er den største investeringen på britisk sokkel på ti år, og Hywind pilotpark utenfor kysten av Peterhead i Aberdeenshire, som er verdens første flytende havvindpark. Statoil er også den ledende eksportøren av olje og gass til Storbritannia.

Overføringen av operatøransvaret vil tre i kraft 1. januar 2017. Sluttføring av avtalen er betinget av allminnelige vilkår, blant annet godkjenning fra partnerne og myndighetene.