Fra i dag tidlig er 230 ansatte i 16 energibedrifter i streik. (Illustrasjonsfoto: Tore Halvorsen)

Partene kom ikke til enighet om en ordning for avspasering. Meklingen brøt sammen i løpet av natt til i dag. Nå er 230 ansatte i 16 energibedrifter i streik.

Det er organiserte i EL & IT Forbundet, Fagforbundet, Delta og Parat som er berørt. Motpart i dette tariffoppgjøret er KS Bedrift. Det striden står om er ordningen for avspasering. KS Bedrift står på at det i så måte fortsatt er Arbeidsmiljøloven som skal gjelde.

Tilbakemeldingen fra EL &IT Forbundet er klar. Der det ingen vilje til å gi fra seg gjeldende ordning, som er tariffestet for ansatte tilknyttet Energi Norge og NHO.  Bakgrunnen for konflikten er de endringer regjeringen har gjennomført i Arbeidsmiljøloven, hvor lovbestemt avspaseringsfaktor er endret fra at beredskapsvakter må arbeide syv timer for å få en times avspasering til fem timer. Det er denne svekkelsen striden står om.

Dersom partene ikke finner en løsning vil streiken bli trappet opp neste uke. KS Bedrift står steilt på sitt. De har i sine tariffavtaler alltid fulgt Arbeidsmiljølovens hovedregel for avspasering. Det ser de ingen grunn til fravike.