Illustrasjonsfoto.

Sentralskattekontoret for Storbedrifter (SFS) har nylig offentliggjort informasjon som viser et dramatisk skattebortfall for kommuner med vannkraftanlegg. LVK (Landsforeninga for vassdragskommunar) har på denne bakgrunn sendt brev til Finanskomiteen om at det må iverksettes tiltak for å kompensere for inntektsbortfallet.

Kilde: LVK

Som det fremgår, ber LVK Stortinget foreta en justering av kapitaliseringsrenten med virkning fra 1.1.2017. Under budsjettbehandlingen for 2012 sluttet Stortinget seg til regjeringens forslag om å fastsette kapitaliseringsrenten for eiendomsskatteformål som ledd i den årlige budsjettbehandlingen:

«Regjeringen vil ta stilling til spørsmålet om justering av maksimums- og minimumsreglene og fastsettelse av kapitaliseringsrenten for årene etter 2013 i forbindelse med de ordinære budsjettprosessene”, jf Prop. 1 LS (2011-2012) kap 19.5.

I de senere år er kapitaliseringsrenten fastsatt administrativt av Finansdepartementet til 4,5 prosent. Med dagens lave rentenivå, som forventes å vedvare, er det LVKs syn at kapitaliseringsrenten bør fastsettes i tråd med tidligere beregningsmetode, med utgangspunkt i renten for 12 mnd statkasseveksler, og med et risikopåslag på 2 prosent. En slik justering av kapitaliseringsrenten vil kunne redusere inntektsbortfallet.

Samtidig viser tallene fra Sentralskattekontoret at dagens makstak bør oppheves.