De to lyktestolpene fra tyske Smight utenfor Lyses hovedkontor på Mariero i Stavanger har et vell av smarte funksjoner. (Foto: Lyse)

Lyktestolpen trenger ikke lenger å bare være en stolpe med lys i. Lyse har 73 500 av dem i Sør-Rogaland, og mulighetene er enorme.

Kilde: Lyse

– Disse stolpene er noen kinderegg. Her kan du lade elbiler eller elsykler. Du kan få trådløst nett, den kan måle støy, CO2 og fuktighet og den har en SOS-knapp som gir deg umiddelbar kommunikasjon med for eksempel support eller nødetater. I tillegg til at den lyser, forteller forretningsutvikler Trond Thorbjørnsen i Lyse og smiler.

– Men disse stolpene er bare til inspirasjon og for å vise mulighetene. Også er det morsomt at det er et pokestop her så ungdommene har wifi mens de jakter, legger han til om de to stolpene på Mariero.

Muligheter og begrensninger
Lyse har ansvaret for drift av 73 500 gatelys i regionen i dag. Brorparten av disse er koblet sammen i soner som slår seg på når solen har gått ned og går av igjen når solen står opp.

– Begrensningen er at stolpene ikke har strøm når lyset ikke står på. For at en skal kunne utnytte mulighetene ny teknologi gir fullt ut, må stolpene ha strøm 24 timer i døgnet, forklarer ansvarlig for gatelys i Lyse Elnett, Jarl Hoogstad.– Vi har blant annet et prosjekt på Ålgård hvor vi har forsynt hvert enkelt gatelys med konstant strøm, for å høste erfaring, legger han til.

Lyktestolpene må ikke fysisk byttes ut for å få flere funksjoner involvert. Stolpene som står på Mariero er for dyre til at Lyse kan bytte ut et stort antall stolper med den typen.

– Vi har sett løsninger hvor en bytter ut innmaten i stolpen og dermed får flere smarte funksjoner på plass i de eksisterende stolpene. Samtidig er det viktig å poengtere at det er et stykke fram og noen hindringer i veien før slike løsninger blir tatt i bruk i hele gatelysnettet, sier Hoogstad.

Trond Thorbjørnsen følger opp:
– På en privat parkeringsplass hvor du både vil ha lys og ladeløsning for elbil, blir ikke stolpene vi har her på Mariero så veldig dyre allikevel. 

Sist, men ikke minst, kan lyktestolper med kommunikasjon bli svært nyttig med tanke på utbygging av et 5G mobilnett.