Lyssettingen av Stavanger torg, montert av Lyse Nett, er nominert til Norsk Lyspris 2016. (Foto: Lyse)

Lyssettingen av Torget i Stavanger sentrum er nominert til Norsk Lyspris 2016. Fisker, blader og snøkrystaller er noen av mønstrene som lyser opp bakken etter at mørket har senket seg.

Kilde: Lyse

Belysningen av Torget, bygninger rundt og statuen av forfatteren Alexander Kielland er designet av Halvor Næss og montert av Lyse Elnett på oppdrag for Stavanger kommune. Hedersprisen, Norsk Lyspris, skal framheve spennende, veldesignede og velutførte prosjekter.

Glad for anerkjennelsen
Stavanger kommune er veldig glad for at lysprosjektet på Stavanger torg er nominert i klassen beste utendørsanlegg.

– Lysprosjektet har allerede gjort Torget til et mye mer spennende sted i den mørke delen av året, med muligheter for både ulike mønstre, farger og bevegelse. Sammen med lysdesigner Halvor Næss og Lyse Elnett, gleder vi oss over den anerkjennelsen som prosjektet allerede har fått gjennom nominasjonen, sier Ingjerd Bratterud, leder for plan- og prosjektseksjonen i Stavanger kommune.

– Det er veldig kjekt for Lyse å være med på slike spennende prosjekter. Denne prisen for beste belysningsanlegg henger høyt i bransjen. Jeg ser dette som en fjær i hatten også til oss som har vært med i planlegging, prosjektering og bygging av anlegget, sier Jarl Hoogstad, produktansvarlig veilys i Lyse Elnett.

Belysningsdesigner Halvor Næss forteller at det har vært en lang prosess med å få Torget til å framstå slik det gjør i dag.

– Det er kjekt at også andre setter pris på jobben vi har gjort. Det mest positive er at folk som er på Torget opplever endringen i belysning og setter pris på det. Den dynamiske belysningen gjør at du kan gå på kino og se en belysning og når du kommer tilbake har belysningen endret seg, sier Halvor Næss.

Han gir stor honnør til kommunen som tørr å satse på noe som ikke er blitt gjort før i denne skala. 

Første gang
Det er installert 21 lyskastere med ulike tiltre slik at det er mulig å ha ulik lyssetting til ulike tider og anledninger. Mønster og farger på lyset kan fjernstyres. Det er første gang Lyse deltar i prosjekt der denne type teknologi er brukt.

I nominasjonen står det at dette sannsynligvis er det første prosjektet i denne størrelsen som kombinerer funksjon og effektbelysning i en og samme armatur. Prosjektet er ett av tre prosjekter nominert i klassen Beste utendørsprosjekt. Totalt er ni prosjekter nominert innen tre klasser.  Informasjon om de andre nominerte anleggene finner du på denne siden.

Andre lysprosjekter
Lyse har også vært involvert i to andre prosjekter som ble foreslått for Norsk Lyspris. Det er den nye turstien på Madlatua i Stavanger med skjæring gjennom fjellet og Midgardsormen bru over Frøylandsvatnet i Klepp/Time.