ABB og Aibel samarbeider om kraftforbindelser for havvind (foto: ABB).

ABB og Aibel har inngått et strategisk samarbeid for å levere integrerte havvindsløsninger. ABB vil konsentrere seg om sin høyspennings likestrømsteknologi (HVDC), mens Aibel tar et nøkkelferdig EPC-ansvar (engineering, procurement, construction) for design, konstruksjon, installasjon og igangkjøring av offshoreplattformene.

Kilde: ABB

Samarbeidet vil kombinere kjernekompetansen til de to selskapene og levere de aller beste løsningene i markedet. Partnerne vil samarbeide om design, ingeniørarbeid og optimalisering av kraftforbindelser for havvind.

– Vi er stolte over å etablere dette samarbeidet med Aibel, som gjør at vi vil kunne utnytte de enorme mulighetene som ligger i den pågående energirevolusjonen og tilhørende investeringer i infrastruktur for havvind. Intensjonen er å vokse sammen gjennom at vi utnytter våre komplementære styrker til å levere unike havvindsprosjekter for kundene våre. Strategisk samarbeid som dette er et kjerneelement i vår Next Level-strategi, som vil hjelpe oss å vokse samtidig som vi reduserer risikoen, sier konsernsjef i ABB, Ulrich Spiesshofer.

Å integrere kraft generert av havvindsparker i de nasjonale kraftnettene krever avansert ingeniørarbeid. En nøkkelteknologi er konverteringen fra vekselstrøm (AC) til likestrøm (DC) for lavest mulige tap i overføringen av kraft fra fjerntliggende havvindsparker til fastlandet, gjerne over lange distanser. DC-kraften blir konvertert tilbake til AC på land og blir så distribuert for forbruk. HVDC-systemet inkluderer avansert teknologi som sikrer optimal integrering av en uforutsigbar, fornybar energi og kontroll av kraftflyten. Offshoredelen av HVDC-systemet huses på en spesialdesignet plattform.

– Vi er veldig fornøyde med å signere dette samarbeidet med ABB. Både ABB og Aibel har en dokumenterbar merittliste av banebrytende, teknologiske løsninger i respektive kjerneområder. Vi har jobbet godt sammen tidligere, og jeg er overbevist om at vi ved å kombinere det vi er best på, blir en ledende aktør i markedet, sier konsernsjef i Aibel, Jan Skogseth.

HVDC er fortsatt den foretrukne teknologien når man skal overføre store mengder kraft over lange avstander, energieffektivt og pålitelig. Den er ideell for å integrere fjerntliggende fornybare energikilder, som havvind. ABB var en pionér innen HVDC-teknologi for mer enn 60 år siden og videreutviklet teknologien på 1990-tallet med introduksjonen av en voltage source converter (VSC)-teknologi, kalt HVDC Light. ABB er markedsleder innen HVDC, med en installert kapasitet på mer enn 120 000 megawatt, det vil si rundt halvparten av globalt installert base. Dette inkluderer 18 av 24 VSC-baserte HVDC-prosjekter globalt.

– Kraftoverføring fra havvind er av naturlige årsaker komplekse og krever banebrytende teknologi, et område ABB har tilegnet seg spesiell erfaring på. Partnerskapet med Aibel vil hjelpe oss til å utnytte spesialkompetansen til begge selskapene maksimalt og øke totalverdien av det vi kan tilby kundene våre. Det styrker vår Next Level-strategi som sier at vi skal konsentrere oss om kjernevirksomhet som HVDC, basert på nye forretningsmodeller, i jakten på muligheter for lønnsom vekst, sier Claudio Facchin, leder for divisjon Power Grids i ABB.