Et par representanter for nærmere 100 ansatte i Otera som i forrige uke jobbet på spreng for at alle på Agder skulle få strømmen tilbake. (Foto: Otera)

Nærmere 100 ansatte i Otera jobbet i forrige uke på spreng for at alle på Agder skulle få strømmen tilbake. Drone ble også brukt for å lokalisere feil.

Kilde: Otera

– Vi samlet nesten alt vi har av tropper for å bistå Agder Energi Nett i det massive ryddearbeidet. Mange montørlag fra Flekkefjord og Lyngdal reiste til Aust Agder og var der i flere døgn for å hjelpe til, sier Geir Aabel, leder for Elkraft Agder i Otera.

Aksjonen som har fått navnet  «Nedsnødd 2016», varte i nesten fem døgn. På det meste var nærmere 10 000 husstander på Agder uten strøm.

– Vi startet med beredskap allerede tidlig lørdag og har holdt på helt til torsdag. En så stor feilsituasjon kan jeg ikke huske å ha opplevd siden 2006. Mange hundre, ja kanskje så mye som tusen trær hadde veltet over strømlinjene og førte til at det var veldig tidkrevende å rydde opp, sier Aabel. 

Teknologi til hjelp

Før sommeren gikk Otera til innkjøp av droner. Forrige uke fikk de testet hva den nye teknologien kan bidra med.

– Dronen sparte oss for over en times arbeid på det ene stedet. Der kunne vi fly for å sjekke forholdene og lokaliserer feil uten at vi måtte kave oss gjennom masse snø, sier Dani Johansen, energimontør i Otera. Han var en av de som hadde reist helt fra Flekkefjord til Arendal for å hjelpe til.

– Jeg kan aldri huske å ha sett et stort skadeomfang noen gang. Det var nesten som en slagmark som møtte oss. Vi sto å tenkte «hvor skal vi begynne». Da var det godt å ha drone til å få oversikt, sier Johansen.

Takker for formidabel innsats

– Det er lagt ned en formidabel innsats den siste uken, sier Steffen Syvertsen, styreleder i Otera Infra.  Tirsdag var han ute og besøkte et av montørlagene som jobbet med å bytte en ødelagt trafo som forsynte 5 – 10 husstander i Birkeland.

– Montørene viser et enormt pågangsmot og vilje til å hjelpe kunden når det trengs. De har reist langt for å bistå konkurrenten også i områder som Otera i dag ikke har ansvaret for, sier Syvertsen.

Mest fornøyd er styrelederen med at alle har kommet trygt hjem etter det omfattende arbeidet.

– I Otera setter vi alltid HMS og sikkerheten først, og det at vi under slike forhold, med veldig lange arbeidsdager, mye snø, uoversiktlige og til dels farlige situasjoner har klart å unngå ulykker med personskade, det vitner om at dette er ansatte som kan jobben sin, sier Syvertsen.