For prosjektering av Saggrendadammen har Sweco vunnet Kongsberg kommunes artitekturpris – uten at arkitekter har vært involvert. (Foto: Tema Foto)

Anerkjent for arkitektur

Saggrendadammen, som Sweco har prosjektert, vant Kongsberg kommunes arkitekturpris – og dét uten arkitekter involvert.
Fredag, 25 november, 2016 - 09:00

Kilde: Sweco

Bakgrunnen for det omfattende oppgraderingsarbeidet av dammen var nye sikkerhetsforskrifter som måtte tilfredsstilles. I tillegg hadde gjentatte flommer over flere år skapt store skader på den gamle konstruksjonen.

– Bredden på damstedet er ikke stor nok til å ta unna store flommer. Derfor har vi skapt et labyrintoverløp, slik at vi får større lengde på overløpet og dermed også større kapasitet til å avlede flomvannet, sier Marie Rognes, rådgiver ved avdeling Vannkraft og dammer på Swecos Oslokontor. Hun var oppdragsleder da Sweco skulle prosjektere de nye løsningene. Oppdraget startet høsten 2014, og den oppgraderte damkonstruksjonen sto ferdig i juli i år.

Estetiske ingeniørløsninger

I juryens begrunnelse står det blant annet at labyrintoverløpet gir en spennende vannflate sett fra oversiden og et vakkert vannfall sett fra nedsiden, og at fundamentene til ny gangbru over demningen er innarbeidet i betongkonstruksjonen på en god måte. Juryen lot seg også imponere av materialbruken.

– Dette har vært et spennende prosjekt, hvor vi har hatt et svært godt samarbeid med kommunen. Det er morsomt å vinne denne arkitekturprisen, og spesielt siden det ikke har vært noen arkitekt inne i bildet. Det viser at gode ingeniørløsninger også kan gi et flott estetisk resultat, sier Rognes.

På forsiden nå

Siemens skisserer 5 GW havvind i Nordsjøen, saltvanns-pumpekraftverk i Lysefjorden og nye kabler til utlandet.
Miljødirektoratet er positive, men mener akvakultursektoren er et bedre konsesjons-forbilde.
Ved utgangen av august viser regnskapet i Troms Kraft-konsernet et overskudd før skatt på 322 millioner kroner.
Trekker søknaden om konsesjon til å bygge Brungfjellet vindkraftverk i Klæbu og Melhus kommuner i Trøndelag.
Energiministeren vet ikke om skrotingen av vindkraftrammen gir mer eller mindre vindkraft enn om rammen hadde blitt presset gjennom.
I samarbeid med Tibber og Entelios gjennomfører Statnett et pilotprosjekt som kan gi mer fleksibel kraft på Østlandet i vinter.
Store endringer på kort tid skaper for sterk motstand, ifølge NVE-sjef Kjetil Lund.
Regjeringer dropper NVEs forslag om nasjonal ramme for vindkraft på land, melder NRK.
Jacobsen Elektro AS har begjært åpning av tvangsakkord. Det opplyser selskapet i en pressemelding som ble sendt ut onsdag ettermiddag.
Både Den Norske Turistforening (DNT) og Norsk Friluftsliv er fornøyd med at Regjeringen skroter nasjonal rammeplan for vindkraft.
Ved utgangen av 2018 var det 10 865 ladepunkter for elektriske biler her i landet og per april 2019 landstrømanlegg ved 92 kaianlegg.
60 nettselskaper har undertegnet opprop for «en rettferdig og likere nettleie».
I en kombinasjon av bransjekunnskap og kvikke hoder har to medarbeidere i Omexom utviklet en refleksmagnetskinne for å synliggjøre kraftmaster.
Multiconsult har fått i oppdrag å prosjektere utbedring av dammen ved Rismålsvatnet i Sørfold kommune i Nordland.
Av 90 TWh ny kraft i Norden fram mot 2040 venter NVE at 11 TWh kommer fra norsk vann. Det nordiske kraftoverskuddet kan dobles.
Hordaland fylkeskommune frykter strømmangel og manglende klimaeffekt.
Uavklarte situasjoner i det finansielle markedet gir uforutsigbare fremtidspriser på strøm i Norden.
Scatec Solar og partnere har nå koblet det siste av seks 65 MW solkraftverk til nettet i Benban solkraftanlegg i Egypt.
Selv om finansminister Siv Jensen har sagt nei.
Organisasjonen Fiskebåt, som arbeider for å ivareta fiskernes interesser, sier nei til havvindanlegget Hywind Tampen.
Elhub inngår IT-driftsavtale med Basefarm. Kontraktsverdien er på rundt 130 millioner kroner.
LESERINNLEGG
Å sette ned grensen for grunnrenteskett til 1,5 MVA, vil sette en effektiv stopper for all småkraft, advarer Høyre-representantene Liv Kari Eskeland og Tom-Christer Nilsen i dette innlegget.
I en stall som ombygges til leiligheter utenfor Bergen skal gjenbrukte elbilbatterier sørge for intelligent energistyring.
Frykter at Statnett skal ta foten av gasspedalen i en situasjon med effektmangel, slik at Nyhamna-anlegget, fergerederier og fiskeoppdrettere blir stående uten strøm.