Nygårdsfjellet vindpark får ny eier. Fortum overtar også to utviklingsprosjekter fra Nordkraft. Foto: Nordkraft

Nordkraft og Fortum har inngått en avtale som sikrer den videre vindkraftsatsingen i Ofoten og Vesterålen.

Fortum tar over eierskapet til Nygårdsfjellet Vindpark samt utviklingsprosjektene Ånstadblåheia og Sørfjord, melder Nordkraft.

Vesterålskraft Vind og Nordkraft Vind har tidligere fått konsesjon for å plassere rundt 15 vindturbiner i området ved det populære turmålet Ånstadblåheia i Sortland. Ifølge nettavisen vol.no har Vesterålskraft Vind i to år jobbet kontinuerlig med å finne en bærekraftig finansieringsmodell for parken.

Strøm til 23 000

Nordkraft vil være ansvarlig for å utvikle Ånstadblåheia og Sørfjord frem til investeringsbeslutning og samtidig ha prosjektledelsen for selve utbyggingen, som vil gi i overkant av 460 GWh ny produksjon. Det vil si strøm til ca. 23 000 husstander.

Nordkraft vil fortsatt ha ansvaret for drift og vedlikehold av Nygårdsfjellet vindpark, og det er avtalt å samarbeide også om drift av de to nye vindparkene også.

Strategisk viktig

Avtalen er et strategisk viktig skritt for Nordkraft.

– Vi sikrer videre utvikling av vindprosjektene Ånstadblåheia og Sørfjord, samtidig som vi reduserer den finansielle risikoen for Nordkraft. Transaksjonen som er gjort i dag markerer begynnelsen på et langsiktig partnerskap med Fortum, sier Eirik Frantzen, administrerende direktør i Nordkraft.

560 GWh vindkraft

Når de nye vindparkene er i drift, vil det Narvik-baserte selskapet ha ansvaret for ca. 560 GWh vindkraft i Ofoten og Vesterålen. Dette i tillegg til 1,1 TWh vannkraft på landsbasis.

– Kjøpet av disse tre utmerkede vindkraftprosjektene er helt i tråd med vår strategi om å øke satsingen innen sol- og vindkraft. Jeg er også veldig fornøyd med samarbeidsavtalen med Nordkraft om bygging, drift og vedlikehold av vindparkene, sier Kari Kautinen, Senior Vice President, M&A and Solar & Wind Development i Fortum.