ESA har godkjent støtte på 138 MNOK til produksjon av biokull ved Arba Follum på Hønefoss.

EFTAs overvåkningsorgan ESA har godkjent at Arba Follum på Hønefoss kan få 138 millioner kroner i Enova-støtte til et produksjonsprosjekt for biokull.

Kilde: Enova

Arba Follum skal teste en ny og svært effektiv fremstilling av såkalte svarte pellets. Dette biokullet er et nytt produkt som delvis eller fullstendig kan erstatte fossilt kull uten at det trengs store tilpasninger i kraftverkene.

Den nye produksjonsteknologien har en årlig energibesparelse på 142,5 GWh.

– Dette prosjektet kan forbedre et allerede miljøvennlig alternativ til kull. ESA er positiv til målrettet støtte til innovasjon og grønn teknologi og har også tidligere godkjent statstilskudd til flere prøveprosjekter i Norge, sier president Sven Erik Svedman i ESA.

ESA har ingen innvendinger til den foreslåtte støtteordningen i lys av EØS-reglene, blant annet fordi den nye teknologien vil bli gjort tilgjengelig for andre aktører på markedsvilkår når den er ferdig utprøvd.

– ESA har hatt en grundig gjennomgang av saken, og vi er svært fornøyde med at de vurderer den på samme måte som vi har gjort. Vi får med dette prøvd ut en mer energieffektiv og klimavennlig produksjon av biokull og tar et nytt steg mot lavutslippssamfunnet, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.