Hariton Pushwagner likte seg i Ilaget Kraftverk. Foto: Eivind Tvedt

Pushwagner er en nysgjerrig mann. Siden han aldri hadde sett innsiden av en kraftstasjon, slo billedkunstneren til da han fikk muligheten, og poserte villig foran turbinen.

Egentlig var Terje Brofos, med kunstnernavnet Hariton Pushwagner, på vei til åpningen av en utstilling. Han ble kjørt gjennom vakre Hardanger i en 1973 Ford Mustang cabriolet av Eivind Tvedt, som er medeier av Ilaget Kraftverk i Kvinnherad. Da Pushwagner hørte det, ville han gjerne ta en kikk på verket.

Historien fortelles på hjemmesiden til Småkraftforeninga under vignetten «Medlemsverket». Eivind Tvedt bygde først et mikrokraftverk og senere Ilaget småkraftverk. Tvedt er også en av gründerne av leverandørbedriften Energi-Teknikk AS.

Ilaget kraftverk sto ferdig i 2007 med en installert effekt på 1,8 MW og en årlig produksjon på 7,5 GWh. Det eies av Svein Hjelmeland og Eivind Tvedt. Kraftverket kom etter hvert inn under sertifikatordningen, som gjorde at de fikk avkastning på den investerte kapitalen.

På spørsmål om han ville gjort noe annerledes dersom han hadde bygd kraftverket i dag, svarer Tvedt: – Det er alltid andre måter å gjøre ting på, men andre løsninger ville nok ha blitt dyrere.