I slutten av januar 2017 åpnes HydroCen, det nye vannkraftsenteret for forskning og utvikling. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

I slutten av januar åpnes Norges nye storsatsing på vannkraftforskning i Trondheim. HydroCen skal gjennom kunnskap og innovasjon bidra til at Norge styrker sin posisjon som ledende vannkraftnasjon.

Kilde: Energi Norge

– Norge er en av verdens største vannkraftprodusenter, noe som gjør at kraftsystemet vårt allerede er utslippsfritt. I årene fremover kommer vi til å trenge mer fornybar energi for å kutte klimagassutslipp i andre sektorer. Da blir det viktig å videreutvikle teknologi og løsninger innen vannkraften, sier styremedlem Sigrid Hjørnegård, til daglig direktør i Energi Norge.

Norges forskningsråd bevilget i mai nærmere 1,3 milliarder kroner til etablering av åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). Energi Norge og en rekke kraftselskaper er partnere på de tre sentrene som skal jobbe med vannkraft, smarte strømnett og nullutslippsområder i byene.

– Med dette får vi et betydelig løft i forskningen på miljøvennlig energi. Sentrene vil bidra til smartere og mer klimavennlig energibruk, sikrere strømforsyning og ny næringsutvikling for Norge, fastslår Hjørnegård.

Vannkraftsenteret har fått navnet HydroCen og skal gjennom de kommende åtte årene levere kunnskap og innovative løsninger som styrker sektoren og utnytter mulighetene i fremtidens fornybare energisystem.

– Kombinasjonen av sterke og tverrfaglige kompetansemiljøer, tilgjengelig laboratorieinfrastruktur og erfarne industriaktører gir en unik plattform for å utvikle og posisjonere norsk vannkraft, sier Hege Brende, senterleder for HydroCen.

Senteret åpnes av energiminister Tord Lien på Gløshaugen i Trondheim mandag 30. januar.