Blant husholdningene her i landet er det stadig flere som skifter strømleverandør. (Illustrasjonsfoto: Stein Arne Bakken)

Det ble gjort 25 prosent flere strømleverandørskifter blant husholdningene i tredje kvartal 2016 enn i 2015 i samme periode, viser beregninger i NVEs leverandørskifteundersøkelse. Den gjennomsnittlige markedsandelen til den dominerende leverandøren er for første gang under 70 prosent.

Kilde: NVE

Antall leverandørskifter i tredje kvartal 2016 var 118 800. Det sterke tallet følger opp den høye bytteaktiviteten som ble observert blant husholdningskunder i første og andre kvartal 2016. Blant næringskundene var det en nedgang i bytteaktiviteten med 13 prosent.

Prisene på strømavtaler for norske sluttbrukere var dyrere i tredje kvartal 2016 sammenlignet med tilsvarende kvartal i foregående år. Standard variabel kraftleveringsavtaler var i gjennomsnitt 24 prosent dyrere og spotprisavtaler var i gjennomsnitt 76 prosent dyrere enn på samme tid i fjor. Dette er påvirket av at det var uvanlig lave kraftpriser i tredje kvartal 2015.

I første kvartal 2016 var markedsandelen til den dominerende leverandøren til husholdningskunder 69 prosent. Andelen husholdningskunder som ikke har byttet kraftleverandør de siste 5 årene var 43 prosent. Husholdninger på leveringsplikt utgjorde 2,2 prosent av strømkundene.