IKEA installerer hurtigladere ved alle sine varehus i Norge. IKEA på Slependen i Asker er først ute.

På IKEA Slependen i Asker har klima- og miljøminister Vidar Helgesen åpnet IKEAs første hurtigladestasjon for elbiler. Samtidig som elbil nummer 100.000 er rett rundt hjørnet, må ladeinfrastrukturen holde tritt med utviklingen. Norge trenger over 2000 flere hurtigladere på få år.

Kilde: IKEA

– Vi er veldig stolte over at vi snart kan tilby hurtigladere på alle våre varehus i Norge. Det er for få ladepunkter i Norge, og da blir det vanskeligere for folk å velge miljøvennlig. Nesten tre millioner nordmenn bor innen en times kjøretid fra et IKEA-varehus, så her kan vi gjøre en forskjell, sier administrerende direktør for IKEA Norge Clare Rodgers.

46 ladestasjoner

De første ladestasjonene er nå klare på IKEAs varehus på Slependen og Ringsaker. Innen 2017 bygger IKEA ut totalt 46 ladestasjoner på de seks første varehus. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen, som nylig kom fra klimatoppmøtet i Marrakech, understreket viktigheten av at private aktører bidrar:

– Jeg er imponert over IKEA, ikke bare fordi de åpner ladestasjoner, men fordi dette arbeidet inngår i en mer overordnet bærekrafttenkning. Jeg håper flere selskaper tar etter, og dermed tilrettelegger for at det i 2025 er kun nullutslippsbiler som selges i Norge, sier Helgesen.

Snart 100 000 elbiler

Elbilsalget har eksplodert i Norge. På halvannet år har antallet elbiler doblet seg, og innen utgangen av året selges elbil nummer 100 000.

Elbilforeningen mener vi trenger 300 000 elbiler i 2020 for å kunne nå regjeringen og Arbeiderpartiets felles ambisjon om at 100 prosent av nybilsalget i 2025 er nullutslippsbiler. Da trenger Norge én hurtiglader per 100 elbiler. Det tilsvarer over 2000 nye hurtigladere innen 2020.

– Det må bli like enkelt å fylle strøm som bensin. Derfor trenger vi flere private aktører som ser nytten av å bidra, og jeg vil rose IKEA som går foran i dette arbeidet, sier leder av Elbilforeningen Christina Bu.

En del av det grønne skiftet

IKEA ser på utbyggingen av ladestasjoner som en del av arbeidet for å være en aktiv pådriver i det grønne skiftet. Målet om å dekke egen energibruk i Norden med fornybar energi innen 2020 er allerede nådd. Fremover skal IKEA hjelpe nordmenn å bruke mindre energi og grønnere energi.

De nye ladestasjonene bygges ut i samarbeid med Fortum Charge & Drive. Elbilen settes til lading med enten Fortum-brikke, sms eller app på varehusene.

– Vi er stolte over å få bygge ut IKEAs ladestasjoner på alle sine varehus. Nå blir det enda litt enklere for folk å velge elbil, sier leder Jan Haugen Ihle i Fortum Charge & Drive.