Sjekk julebelysningen og unngå å bli del av en negativ statistikk. (Foto: Fortum)

Ikke lek hobbyelektriker for å få julebelysningen til å holde ett år til! Statistikken er klar: Det er 50 prosent flere branner i desember og januar enn resten av året.

Kilde: Fortum

Mye gammel juletrebelysning og adventsstaker hentes i disse dager ut fra loft og kott for å skape stemning i de tusen hjem. Det er viktig å ta sjekken nå, slik at du unngår å bli en del av den negative statistikken.

  • Sjekk at ledninger ikke har brudd eller oppsmuldrede punkter
  • Gule flekker rundt lyspærer eller ved stikkontakten er heller ikke bra
  • Forsøk ikke å reparere skadet elektrisk belysning selv
  • Prøv heller ikke å mikse og fikse det til, ved for eksempel å kutte slynger av belysning og koble sammen med andre ting. Det er ulovlig!

Se for øvrig etter CE-merket på det du skal bruke som julebelysning. Finner du ikke det, kanskje fordi utstyret begynner å dra på årene, er det sikrest å ta det med til en gjenbruksstasjon for elutstyr og kjøpe nytt.

Mange setter på julebelysningen når adventtiden starter og lar den «brenne» til utrustningen skal pakkes tilbake på nyåret. Det bør du ikke gjøre!

Slå alltid av julebelysningen om natta og når ingen er i huset. Gjør det også til en regel å gå en runde rundt i huset før du legger deg, for å se at alt du har satt på i julestria, er forsvarlig slukket eller skrudd av etter festlighetene.