Batterier er kanskje mest aktuelle når man snakker om energilagring i nettet. Selskapet Energynest fikk også støtte gjennom ENERGIX. De ser for seg at energien i stedet for batterier kan lagres som varme i en spesiell type sement, og for eksempel tas ut som strøm via en dampturbin og generator. (ILLUSTRASJON: ENERGY-NEST.COM)

Julegaver er som kjent noe man gjør seg fortjent til. Gode prosjekter og prosjektsøknader førte til at Skagerak Nett fikk offentlig godkjenning av fire FoU-prosjekter for til sammen 25 millioner kroner nest siste uke før jul.

Av: Kjell Løyland/Skagerak Energi

Stemningen var upåklagelig hos Skagerak Nett fredag 16. desember. Da kom meldingen om at NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) hadde godkjent tre forsknings- og utviklingsprosjekter. 

– Det føltes som jeg hadde bestått eksamen, forteller trainee Thomas Ranvik Eriksen i nettutviklingen. 

Overføringsverdi til andre nettselskaper
Eriksen har utformet søknaden for prosjektene og er prosjektleder for to av dem, mens Svjetlana Pudar Jeftic er prosjektleder for det tredje. Totalt har Skagerak Nett fått tilsagn om å bruke 7,2 millioner kroner over tre år på de tre prosjektene. Med denne godkjenningen inngår finansieringen i den såkalte «NVE-ordningen». 

– Vi kjører alle disse prosjektene i egen regi, men de har overføringsverdi til resten av bransjen. Vi vil bruke resultatene videre i samarbeidsprosjekter vi har med andre nettselskaper, sier Stig Simonsen, ansvarlig for Smart Nett-programmet i Skagerak Nett. 

Tre søknader, tre ja
En andel finansieres også gjennom Skattefunn-ordningen, hvor forsknings- og utviklingsprosjekter i næringslivet kan få inntil 18 prosent skattefradrag. 

– Vi søkte Skattefunn og NVE om disse tre prosjektene og fikk positivt svar på alle. Det er vi veldig fornøyd med, sier Simonsen. 

Samarbeidsprosjekt skal se på energilagring
Den største fjæren i hatten kom dagen før, da Skagerak Nett fikk tilsagn om 7,7 millioner kroner i støtte via ENERGIX-programmet til Norges forskningsråd. 

Støtten gis til et prosjekt kalt «Integrasjon av energilager i distribusjonsnettet» som skal se på hvordan bruken av energilager som batterier kan utnyttes og bli en del av fremtidens strømnett. 

– Skagerak Nett er prosjekteier og største bidragsytere, men flere nettselskaper er med og bidrar med midler og egeninnsats. Rammen for prosjektet er på 17 millioner kroner over tre år. 

Av 196 søknader til ENERGIX-programmet fikk 55 nye prosjekter støtte. Fire av disse er hos nettselskaper. 

– Støtten fra Forskningsrådet er på 43 prosent av det totale budsjettet. Den pleier å være mindre, under 40 prosent. Det tar vi til inntekt for at vi har et godt prosjekt, smiler en fornøyd Simonsen.