Det er i denne modellen Energi21 utvikler fornybare energiressurser, nå også med større vekt på internasjonalt samarbeid. (Illustrasjon Energi21)

Energi21 skal forsterke arbeidet med internasjonalt forsknings- og teknologisamarbeid, spesielt med EU.

Kilde: Energi21

I det nye mandatet til Energi21 presiserer Olje- og energidepartementet at strategien skal legge særlig vekt på å forsterke forsknings- og innovasjonssamarbeidet med EU og legge til rette for økt norsk deltakelse i energiprosjekter i EU.

– Vi forsterket internasjonalt samarbeid allerede i den forrige strategien der samarbeid med EU ble nevnt eksplisitt. Men dette vil nå bli ytterligere forsterket. I tillegg vil sannsynligvis også initiativet Mission Innovation bli tillagt en del betydning i den reviderte strategien da både EU og Norge er opptatt av dette samarbeidet, sier styreleder i Energi21 Sverre Aam.

Norge er en av initiativtakerne til Mission Innovation der de 22 medlemslandene og EU har som mål å doble forskning og utvikling på ren energi i løpet av fem år.

Arbeidet med den reviderte strategien starter for fullt i 2017 der næringslivet vil bidra med sine ambisjoner og forskningsmiljøene med tilhørende relevante strategiske forskningstemaer. Denne prosessen vil høyst sannsynlig føre til endringer i hvilke forskningstemaer som blir prioritert i Energi21-strategien. Målet er å ha den reviderte strategien klar i første kvartal 2018.

Dette sier mandatet om internasjonalt samarbeid:

«Energi21 skal også være rettet mot kunnskapsoppbygging som kan gjøre Norge til en viktig leverandør av miljøvennlig kraft, systemtjenester, kunnskap og teknologi til Europa. Strategien skal derfor inkludere internasjonalt forsknings- og teknologisamarbeid, med særlig vekt på å forsterke forsknings- og innovasjonssamarbeidet med EU og legge til rette for økt norsk deltakelse i energiprosjekter i EU.»

Fakta om Energi21

Energi21 er den nasjonale strategien for forskning, utvikling, demonstrasjon og kommersialisering av ny energiteknologi. 

Strategien prioriterer de seks områdene vannkraft, fleksible energisystemer, solkraft, offshore vindkraft, energieffektivisering og CO2-håndtering, og anbefaler spesielt å løfte frem vannkraft og fleksible energisystemer.