Dersom superkondensatorer i elbiler skal kunne lades opp på sekunder, vil det bli behov for en helt annen ladeinfrastruktur og dimensjon på kabler og kontakter enn dagens utstyr. Arkivfoto

Britiske forskere står foran et gjennombrudd med polymerbaserte superkondensatorer. De kan erstatte alle typer batterier, og kan lades opp på sekunder. De får en energitetthet tilnærmet batteriene, og kan lades opp nesten et uendelig antall ganger.

­Men den største bøygen er foreløpig prisen, og infrastrukturen som skal til for å levere så store energimengder over så kort tid.

Ikke desto mindre, bærer pressemeldingen fra University of Surrey i Storbritannia denne uken bud om en svært spennende utvikling.

Her skriver de, sammen med University of Bristol, har innledet et samarbeid med selskapet Augmented Optics Ltd for å industrialisere polymerbaserte superkondensatorer som skal kunne konkurrere med konvensjonelle batterier i en rekke anvendelser. De har etablert selskapet Supercapacitor Materials Ltd, som etter planen skal presentere en protoyp allerede i løpet av 2017.

Transportsektoren

Samarbeidspartnerne ser for seg at dette i første rekke kan komme til anvendelse innenfor transportsektoren, ikke minst elektriske biler, skip og fly. Her er det tenkelig at det først kan finne anvendelser der det er betalingsvilje for en teknologi som neppe kan konkurrere direkte på pris med konvensjonell batteriteknologi på lang, lang tid.

Det er antakelig også i store knutepunkter at det også er minst utfordrende å håndtere de store energimengdene som skal til for å kutte ladetiden fra timer ned til noen få minutter. Dersom utviklingen går slik forskerne og utviklerne håper, kan dermed ladetiden for en elektrisk bil komme helt ned mot tiden det tar å fylle en tank full med bensin, med samme rekkevidde på bilen.

Professor Brendan Howlin ved University of Surrey uttqler i pressemledingen: – Det er en global jakt etter ny energilagringsteknologi. Denne nye ultrakapasitets superkondensatoren har potensial til å åpne døren til en ufattelig spennende utvikling.

Søker samarbeidspartnere

Administrerende direktør Jim Heathcote i både Augmented Optics Ltd og supercapacitor Materials Ltd uttaler: – Testresultatene fra de nye polymerer tyder på at superkondensatorer med ekstremt høy enertgitetthet kan bli bygget i industriell skala i nær framtid. Vi søker nå kommersielle partnere som leverandører til våre polymerbaserte produkter og tilbyr hjelp til å bygge lagringsenheter med ultrahøy energitetthet.