Nettsiden nymåler.no er rettet mot folk flest, og inneholder blant annet spørsmål og svar om innføring av nye strømmålere, her illustrert med montasje av AMS-måler i Lyse. (Foto: Lyse)

Innen utgangen av 2018 får strømkundene nye målere som skal bidra til enklere, smartere og tryggere strømbruk. Energi Norge har etablert en ny nettside med informasjon om det store digitaliseringsløftet.

Kilde: Energi Norge

Nettsiden nymåler.no er rettet mot folk flest, og inneholder blant annet spørsmål og svar om innføring av nye strømmålere. Siden er ment som et supplement til informasjon fra det enkelte nettselskap som har ansvar for å bytte målerne.

– Bare i løpet av 2017 skal 1,5 millioner strømmålere byttes. Det er rundt 6500 om dagen og en betydelig logistikkoperasjon. God informasjon til strømkundene er helt avgjørende for en effektiv gjennomføring, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Sjekk status for din kommune

Nettsiden inneholder også et interaktivt kart som viser status for hver enkelt kommune og lenke til ansvarlig nettselskap. Øverås oppfordrer selskapene til å bidra til å holde kartet oppdatert ved å varsle Energi Norge etter hvert som utrulling igangsettes og fullføres.

Knapt 20 prosent av strømkundene har allerede fått nye målere, ifølge NVE-prognoser fra i fjor. I overkant av 50 prosent får dem installert i år, mens de gjenværende 30 prosentene må vente til 2018 før de slipper unna det månedlige avlesningsritualet.

–Den umiddelbare fordelen for kundene er at de slipper å lese av strømmåleren. I tillegg vil de få bedre oversikt over forbruket. De nye målerne vil dessuten varsle eventuelle strømbrudd automatisk til nettselskapet, også om kunden ikke er hjemme, forklarer Øverås.

En undersøkelse fra TNS Gallup fra 2016 viser at over 70 prosent av strømkundene er positive til omleggingen. Blant dem som allerede har fått ny måler, er nær 90 prosent positive.