storm
Illustrasjonsfoto: Los Energy

Julefeiringen i hele Norden var preget av sterk vind. Stormen "Urd" satt ny svensk vindkraftrekord på hele 5,7 gigawatt (GW). Det er 0,5 gigawatt (GW) mer enn forrige rekord.

Kilde: LOS Energy

Produksjonen tilsvarer 60 prosent av den svenske kjernekraftkapasiteten, eller i overkant av 25 prosent av middelforbruket i Sverige.

Negative priser i Danmark
I Danmark sørget «Urd» for at vindkraftproduksjonen nådde opp mot 4 gigawatt (GW) og dekket 110 prosent av strømforbruket i Danmark andre juledag. I tillegg ble det produsert en del strøm i varmekraftverkene og danskene eksporterte strøm tilsvarende 35 prosent av forbruket.

Når vindmøllene produserer mer strøm enn det markedet etterspør, får kundene betalt for å bruke strøm. Slike negative strømpriser er uvanlige, men forekommer – nå sist i julen 2016.

Svenskene er størst på vind i Norden
Svenskene har nå gått forbi danskene og er størst på vindkraftproduksjon i Norden. Til tross for økt produksjonskapasitet, falt likevel vindkraftproduksjonen med 8 prosent i 2016 sammenlignet med det forblåste året 2015 i Sverige.

Vinterstormene herjer fortsatt nå etter nyttår. Det er full storm i fjellet her til lands og i Tyskland har det vært negative priser i natt på grunn av mye vindkraftproduksjon. Det er godt nytt for strømforbrukeren.