AMS målere, her illustrert med et utvalg under utprøving hos Eidsiva Energi Nett, utløser stadig mer frustrasjon blant landets strømkunder. (Foto: Tore Halvorsen)

Etter hvert som millioner av nye AMS-målere installeres i landets husstander begynner motforestillingene å tårne seg opp. Det bør neppe overraske noen.

Medieoppslagene om de nye AMS-målerne er mange og fete for tiden. Strømregningene fyker til værs som følge av den nye teknologien. Forsikringsselskapene bekymrer seg for brannfare når forbruket skal spres over større deler av døgnet, med tyngdepunkt om natten. Stadig flere enkeltpersoner og Datatilsynet reagerer på den innsikten AMS-målerne gir i våre privatliv.

Det måtte selvfølgelig komme. I all støyen blir den opprinnelige hensikten med automatisk strømforbruk mer eller mindre borte i tåkeheimen. Den som skal oppdra oss til å bli mer bevisste strømkunder. Med timesmålinger vil vi blant annet kunne dirigere vårt effektuttak til tider av døgnet når strømmen er billigst.

Hensikten helliger middelet. Slik var det da daværende olje- og energiminister Terje Riis-Johansen med et politisk sverdslag i 2011 kuttet over en gordisk knute for den daværende Bondevik-regjeringen. I en tid hvor strømprisene fikk det til å svimle for øynene til folk flest, først og fremst som følge av en anstrengt forsyningssituasjon, var gode råd dyre. Noe måtte gjøres for å få gemyttene under kontroll.

Etter at AMS hadde svevet over vannene i flere år gjorde Terje Riis-Johansen kort prosess. For å lette på strømtrykket bestemte regjeringen at 80 prosent av landets husstander skulle ha målere for automatisk måling av forbruk i løpet av 2013. Siden er fristen forlenget til 2019, og utvidet til å gjelde alle landets husstander.

Så er det store spørsmålet; i hvor stor grad kommer AMS-teknologien til å bidra til et mer effektivt energiforbruk? Det gjenstår å se. Målt mot optimismen i 2011 er det i hvert fall god grunn til å ha mer nøkterne forventninger!