Utbyggerne merker presset fra de fallende sertifikatprisene. Småkraftforeninga og vindkraftforeninga ber Søviknes og hans svenske kollega avklare situasjonen. Her er inntaksdammen til Nybuelve småkraftverk i Hallingdal, som ble satt i drift i 2016. Foto: Sigurd Aarvig

Prisene på elsertifikater er i fritt fall som følge av usikkerhet om utvidelse av ordningen i Sverige. Småkraftforeninga og Norwea krever at olje- og energiminister Terje Søviknes raskt ordner opp.

– Sertifikatmarkedet er et offentlig skapt marked hvor myndighetene i praksis kontrollerer prisbalansen. Da påhviler det Søviknes et ekstra ansvar for å frembringe de nødvendige avklaringene, sier daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga.

Han viser til at mange småkraftverk som ble bygd på forventningen om sertifikatinntekter, nå merker presset fra de fallende prisene, samtidig som det tas få nye investeringsbeslutninger.

Svenskene utvider

Norge er for øyeblikket i forhandlinger med svenskene om sertifikatmarkedet. Svenskene har i motsetning til Norge kommunisert at de ønsker å bygge ut ytterligere 18 TWh fornybar kraft. Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og deres svenske motstykke har allerede vært tydelige på hvordan en forlengelse av systemet utelukkende på svensk side skal håndteres for å ivareta begge lands interesser samt hensynet til markedsfunksjonen, skriver Småkraftforeninga på sin hjemmeside.

– Småkraftbransjen ber regjeringene i de to land å følge anbefalingene fra sine respektive fagmyndigheter. Det er avgjørende at partene snarest kommuniserer den videre prosessen til markedet slik at aktørene får ro og forutsigbarhet. Det vil være svært alvorlig om ikke nødvendige endringer i lov og avtale kan vedtas i Stortinget vårsemesteret 2017 og tre i kraft fra januar 2018, sier Knut Olav Tveit.

– Markedet er fullt

Vindkraftforeningen Norwea er også alarmert av situasjonen og skriver på sin hjemmeside:

Det meste tyder på at det norsk-svenske elsertifikatmarkedet nå er fullt, noe som i tråd med markedets prinsipper medfører et kraftig press på sertifikatprisen. Fallet kan ikke utelukkende forklares som et prissignal for å bremse oppbyggingen, men er også et klart signal om at markedet mister tillit til systemet. Dette medfører ikke bare en full stopp i nye investeringsbeslutninger, men at eksisterende produksjon lider under de svært lave prisene.

Tre krav til Søviknes

Småkraftforeninga og Norwea er enige om følgende tre punkter:

·         Norge tillater en svensk ambisjonsøkning på 18 TWh frem til 2030. Eventuell produksjon som bygges ut over 28,4 TWh i 2020 (2021 i Norge) må inngå i den svenske utvidelsen.

·         Det må innføres en stoppmekanisme i forbindelse med det nye målet. Utformingen av en slik mekanisme må utredes så raskt som mulig, og være på plass senest i 2020.

·         Den foreslåtte utformingen av kvotekurve i Sverige etter 2020 bør utredes grundig, og reflektere den faktiske utbyggingen frem mot 2020/21.