I forbindelse med utvidelse og opprustning av Skjerka kraftverk bygges også et nytt og spektakulært damanlegg i Åseral kommune i Vest-Agder. (Foto: Agder Energi)

Agder Energi Vannkraft fikk i statsråd fredag 3. februar tillatelse til opprusting og utvidelse av Skjerka-anlegget i Åseral kommune i Vest-Agder.

Kilde: Agder Energi

– Dette er et stort og viktig prosjekt for Agder Energi. I tillegg til økt effekttilgang og produksjon i regionen består prosjektet av flere risikodempende tiltak, sier konserndirektør Jan Tønnessen i Agder Energi Vannkraft.

Åseralprosjektene består av følgende fem delprosjekter: Nytt aggregat i Skjerka kraftverk, ny dam Langevatn, ny overføringstunell fra Langevatn til Nåvatn og to nye kraftstasjoner.

Nytt aggregat i Skjerka kraftstasjon

Da Skjerka ble bygd på 90-tallet ble det lagt til rette for et nytt aggregat, og i løpet av 2017 vil arbeidet med det nye aggregatet vær igangsatt.

– En utvidelse av Skjerka kraftverk gjør at vi kan utnytte vannet bedre. I tillegg er vi sårbare så lenge vi i dag bare har ett aggregat, når aggregat to er på plass sikrer vi en større grad av opptid og bedre reguleringsmulighet i fremtiden, sier Tønnessen.

Det nye aggregatet i Skjerka er det første av delprosjektene som vil bli realisert. Dette delprosjektet har en investeringskostnad på rundt 300 millioner kroner.

Stor aktivitet i Åseral

Det planlegges ut fra en trinnvis realisering av delprosjektene og det kan være realistisk å starte realiseringen av neste delprosjektet i løpet av neste år.

Planleggingen av delprosjektene pågår og det vil medføre betydelig aktivitet i Åseral over flere år fremover.

Det er allerede i dag stor aktivitet i forbindelse med damprosjektet ved Skjerkevatn.