KLP har satt av 850 MNOK til investeringer i ren energi i utviklingsland, sier Heidi Finskas, direktør for samfunnsansvar i forsikringskjempen.(Foto: KLP)

Livsforsikringsselskapet KLP har satt av 850 millioner kroner til investeringer i ren energi i utviklingsland, men må vente på gode prosjekter.

Av: Asle Olav Rønning/Bistandsaktuelt

KLP (Kommunal Landpensjonskasse) forvalter pensjonspengene til norske kommuneansatte, og er med en forvaltningskapital på 589 milliarder kroner Norges største livsforsikringsselskap.

– Vi ser klimaendringer som en av de store utfordringene i dag. Ren energi er en viktig brikke i arbeidet mot klimaendringer. Ren energi er også en viktig brikke i bekjempelse av fattigdom, sier direktør for samfunnsansvar i KLP, Heidi Finskas.

Samarbeider tett med Norfund

Selskapet har forpliktet seg til å investere 850 millioner kroner i ren energi i utviklingsland, og har nå investeringer til en verdi av 229 millioner kroner i solenergi i Kenya, Sør-Afrika, Rwanda, Mosambik og Honduras. Alle investeringene skjer i fellesskap med Norfund.

Også den siste investeringen, i selskapet d.light, foretas gjennom det felles investeringsselskapet KLP Norfund Investments.

– Må være tålmodige

Samarbeid med Norfund om investeringer i ren energi startet i 2012. Ren energi-investeringene skal være lønnsomme, men kan ha noe høyere risiko enn KLPs ordinære investeringer. Finskas sier at tempoet i investeringene er svært avhengig av tilgang på gode prosjekter.

Det er et stykke igjen til målet om 850 millioner kroner i investeringer i ren energi er nådd.

– Vi skulle gjerne sett at det gikk enda fortere. Men vi må smøre oss med tålmodighet, sier hun til Bistandsaktuelt.

KLP har også omfattende investeringer i mikrofinans, samt et samarbeid med Norfund om investeringer i finanssektoren i utviklingsland. Finskas sier at målet er at disse investeringene skal være positive bidrag til samfunnsutvikling og bidra til å oppfylle FNs bærekraftsmål.

Ved siden av direkte investeringer i ren energi og finans i utviklingsland, har KLP et omfattende etisk regelverk som legger rammer for ordinære investeringene.