Vinnerlaget fra Vågsbygd (fra venstre: Frida Føreland , Jenny Leire, Maria Pham, , Unni Eline Melvoll, og Tonje Tveitdal. (Foto: Enova)

Gruppen Fremtidens bygd fra Vågsbygd videregående skole i Kristiansand er norgesmestre i grønt entreprenørskap.

Kilde: Enova

I 24 timer har gruppen har jobbet med et oppdrag for Eramet Sauda. Elevene foreslår å utnytte varmeenergi og karbondioksid fra anlegget til lokal matproduksjon. Slik skal prosjektet også bidra til økt verdiskaping i Sauda-samfunnet. Laget representerte Vest-Agder i den landsdekkende finalen i Energi for framtiden.

– Dette har vært veldig engasjerende og lærerik. Oppgaven var vanskelig, men vi synes det var spennende å få en skikkelig utfordring. Dette var gøy!, sier Frida Føreland, talsperson for vinnergruppen. Nå kan de fem jentene dra hjem med tittelen Norgesmester i grønt entreprenørskap. Se intervju med vinnerne:

Gruppen fra Frederik II videregående skole i Fredrikstad kom på andreplass, mens gruppen fra Strinda videregående skole i Trondheim kom på tredjeplass.

Juryens begrunnelse

– Juryen er imponert over hvordan vinnergruppen har tenkt helhetlig. Ikke bare vil de løse et miljøproblem; de setter klima og miljø i en større sammenheng og gjør problemer til muligheter, sa Audhild Kvam, markedsdirektør i Enova SF, da hun delte ut den gjeve prisen.

Prosjektet Energi for framtiden er et samarbeid mellom Enova og Ungt Entreprenørskap. Finalistene som deltok i Trondheim hadde kvalifisert seg gjennom lokale konkurranser. På landsbasis har 4300 elever i videregående opplæring jobbet med energi og klimagassutslipp som tema denne høsten.

Oppdrag fra prosessindustrien

Det var ingen enkel utfordring elevene fikk å bryne seg på. Årets oppdrag var utarbeidet i samarbeid med Eramet Sauda, og elevene skulle komme med forslag til hvordan selskapet gjennom teknologi eller prosesser bedre kan utnytte spillvarme og CO2 fra FerroMangan-produksjonen. Se hele oppdragsbeskrivelsen HER.

Lærer ved å gjøre

– Dette er et glimrende eksempel på hvordan næringslivet kan bidra inn i skolen. Elevene blir engasjerte når de får jobbe med reelle problemstillinger, og de får kunnskap om energi og klima som de ikke kan lese seg til i en bok. De lærer ved å gjøre – i stedet for å se og høre, sier Tor Kåpvik, fung. administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.