Nær 400 vassdrag er varig vernet mot vannkraftutbygging. Her er Argehovdfossen i fritt fall på Hardangervidda.( Foto: Sigurd Aarvig)

Småkraftforeninga er enig med olje- og energiminister Terje Søviknes i at det er behov for ny debatt om utbygging i vernede vassdrag.

Vi hilser velkommen en ny debatt rundt verneproblematikken og ser frem til å delta konstruktivt i denne, sier daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeninga.

Tveit mener også det er på tide å se på grensen for å bygge småkraft i vernede vassdrag, skriver Småkraftforeninga på sin hjemmeside. I dag kan i noen tilfeller småkraftverk med installert effekt på inntil én megawatt bygges i elver som er vernet.

– Vi har lenge ment at denne grensen er kunstig og vil heller ha den erstattet av en faglig vurdering gjort fra sak til sak.  Grensen gjør at man ikke får full effekt av det naturinngrepet man faktisk likevel gjør, sier Tveit.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) har i et intervju med Adresseavisen tatt til orde for å oppheve det varige vernet av Vefsna-vassdraget i Nordland. Fremskrittspartiet har også tidligere foreslått å revurdere verneplanen for vassdrag, men har ikke fått gjennomslag hos andre partier for dette synet.

Verneplanen ble først vedtatt i 1973 og er senere utvidet flere ganger, slik at den nå omfatter nesten 400 vassdrag. Verneplanen har sterke støttespillere både blant politikerne og naturvernorganisasjonene.