Det er ABB som har levert transformatorstasjonen, bryteranlegg og annet elektroteknisk utstyr til verdens største solkraftanlegg i delstaten Tami Nadu i India. Foto: ABB

Inderne har nylig åpnet et gigantisk solkraftanlegg på hele 648 MW helt sør i landet.

Anlegget i Kamuthi i delstaten Tamil Nadu dekker et areal på hele 10 kvadratkilometer og har kostet 679 millioner dollar (ca 5,6 milliarder kroner) å bygge.

­– Et anlegg i denne størrelsen svarer på nasjonens ambisjoner om å bli ledende innen grønn energi i verden, uttaler styreformann Gautam Adani i  Adani Group til The Times Of India.

Automatisk rengjøring

Anlegget består av 2,5 millioner solcellemoduler på 380.000 fundamenter, 576 invertere, 154 transformatorer og 6000 km kabel. Solcellene rengjøres hver dag av et robotisert anlegg.

Det har ikke lykkes oss å finne ut hvor mye energi som skal produseres, men kan sammenliknes med Topaz Solar Farm i California, der 550 MW solceller produserer 1,1 TWh årlig. Adani Group hevder deres ankegg skal kunne forsyne rundt 150.000 indiske hjem med eektrisk kraft.

Gigantpotensial

Adani Group står bak investeringen, og har ytterligere planer om å investere i nye gigantiske solkraftanlegg både i India og i Australia. Det er anslått at Indias realistiske teknisk/økonomiske potensial for solenergi ligger på minst 10.000 MW.