I november åpnet den nye hydrogenstasjonen i Sandvika i Bærum. Nå har kommunen anskaffet tre hydrogenbiler for intern postombæring. (Foto: UNO-X)

Bærum er en kommune som satser på miljøtiltak. Nylig gikk de til innkjøp av tre hydrogenelektriske biler med null utslipp.

Kilde: Hyundai

To av dem skal brukes til postombringing mellom kommunens administrasjon, skoler, barnehager og sykehjem. Den tredje skal brukes av Vann- og avløp i forbindelse med bl.a. inspeksjon og reparasjonsarbeider.

Kommunen kaller seg selv klimaklok og har høye målsettinger. – Disse nullutslippsbilene erstatter biler som har kjørt på fossilt drivstoff. Dermed bidrar vi til at den totale forurensingen i kommunen går ned, sier kommunalsjef Jan Willy Mundal. – Eneste utslipp fra de tre hydrogenelektriske bilene er noen vanndråper. Å kjøre bilene oppleves som å kjøre en vanlig bil, sier han. Og de er like stillegående som en batterielektrisk bil siden de blir drevet frem av en elektrisk motor. Men i stedet for batteri drives denne bilen frem av strøm som utvinnes fra hydrogen som fylles på bilen. – Bilene forventes å kjøre opp til 40 000 km pr år, så dette er et hyggelig bidrag til mindre utslipp, sier kommunalsjefen.  

Etableringen av en hydrogenstasjon på Kjørbo i Sandvika har gjort det enklere å velge miljøvennlig. Å fylle hydrogen er like lett som å fylle bensin og tar bare noen få minutter. Rekkevidden på dagens biler er over 500 km på en tanking. Neste generasjon av denne typen biler forventes å klare opp mot 800 km på en tank.