Skjer det for mye for fort når det gjelder digitalisering i energibransjen? (Illustrasjonsfoto: NEK)

Digitalisering beveger seg med stadig større hastighet inn i energibransjen. Skjer det for mye, for fort på en gang?

Spørsmålet er relevant. Daglig løper det inn meldinger om digitale grep i den elektriske infrastrukturen. Kreativiteten synes å være grenseløs. Nye teknologiske begreper slår hverandre nesten i hjel på vei inn i energibransjen. Smaken av luftige honnørord sitter langt framme i munnen. Er bransjen godt nok forberedt på å ta imot alt det nye?

Fra vårt utsiktspunkt i ytterkant av begivenhetenes sentrum mener vi det er god grunn til å gjøre noen refleksjoner. Det er ingen tvil om at fremtiden rykker nærmere med stormskritt, men går det så fort i svingene at vi lar oss forlede til å tro at alt som er stemplet med IKT eller IOT er en velsignelse? Noen ganger kan det nesten virke slik.

Digitaliseringen synes å ha utviklet seg til en konkurranse hvor det teller mer å ligge lengst framme i løypa enn å kvalitetssikre investeringsbeslutningene. I en verden hvor teknologiske løsninger svever som rosa skyer på himmelen er det lett å trå feil. Det er mye dyrkjøpt lærdom i forhastede beslutninger.

Når det er sagt er det viktig å slå fast at jeg ikke har teknologi-allergi. Jeg mener at energibransjen, i likhet med de fleste andre bransjen, har mye å tjene på systematisk satsing på forskning og utvikling. Men det blir litt som med medisinske nyvinninger. Det er et langt sprang fra laboratoriene til utprøving på mennesker. For vår del er det kanskje fornuftig å gi ny teknologi tid til å modne før millionene får ben å gå på?