Lyse tilbyr nå solpakker til kunder i Rogaland, her illustrert med tettbebyggelsen i Stavanger-området, som ønsker å produsere sin egen strøm. (Illustrasjonsfoto: Lyse)

Interessen for solceller har vokst kraftig de siste årene. Etter ønsker fra kundene lanserer Lyse nå egne solpakker som gjør det enkelt å produsere sin egen fornybare strøm.

Kilde: Lyse

I snart ett år har Lyse testet solceller på husene til 10 pilotkunder i Rogaland. Erfaringene er så gode at konsernet nå entrer markedet med tre solpakker til privatkunder.

– Med tanke på Lyses rolle innen vannkraft var det naturlig å ta en posisjon også innenfor solenergi. Dette er noe kundene våre har etterspurt, og vi ønsker å gjøre teknologien lett tilgjengelig for dem, sier Anders Thingbø, administrerende direktør i Lyse Energisalg.

Thingbø forteller at Lyse har inngått et samarbeid med elektrogrossisten Berggård Amundsen AS, slik at kundene skal få en enkel vei til eget solcelleanlegg på taket. Kundene trenger bare å velge størrelse på anlegget, Lyse tar seg av alt fra befaring og montering til ferdigmelding og råd om Enova-støtte.

– Mange tenker nok fortsatt at solceller er forbeholdt hytteeiere og teknologieksperter. Slik er det ikke lenger. I Europa og USA vokser solcellemarkedet kraftig. Vi ser at det utvikler seg raskt også i Norge, som et godt supplement til den fornybare vannkraften. Selv med det været vi har på Vestlandet så kan sol være med å produsere fornybar energi, forklarer Leiv Ingve Ørke, som har ansvar for forretningsområdet energi i Lyse.

Nedbetalingstiden på solcelleanlegg er fortsatt lang, særlig med dagens norske strømpriser. Ørke og Thingbø er likevel klare på at det likevel er flere gode grunner til å starte egen strømproduksjon, for eksempel lading av elbiler. 

– Vi tror at mange liker tanken på hjemmelaget strøm. Da vi lette etter piloter for et år siden var interessen enorm. Siden den gang har vi gjort en grundig jobb for å komme frem til gode løsninger og produkter – blant annet har vi valgt sorte paneler med sorte rammer, noe som ser lekkert ut på taket. Nå gleder vi oss bare til å se hvordan solpakkene tas imot av kundene, avslutter Anders Thingbø.