Pilotinstallasjonen til EnergyNest er bygd i samarbeid med Masdar Institute of Science and Technology i Abu Dhabi. Foto: EnergyNest

Det norske selskapet EnergyNest er i ferd med å teste ut et betongbatteri i Abu Dhabi for lagring av solenergi.

– Prosjektet åpner helt nye muligheter for bærekraftig lagring av solenergi for fremtidens samfunn, sier Matteo Chiesa i Innovasjon Norge, Abu Dhabi.

Innovasjon Norge støtter prosjektet gjennom sin Miljøteknologiordning. Testingen av betongbatteriet skjer ved Masdar Institute of Science and Technologys forskningsanlegg for konsentrert solkraft. Abu Dhabi er en del av De forenede arabiske emirater.

I 2013 bygget EnergyNest en 2 x 500 kWhth Thermal Energy Storage (TES) sammen med Masdar.

– EnergyNest kan skape mange nye arbeidsplasser hvis de lykkes. Det termiske energilagringssystemet deres er både smart, modulært og skalerbart. Energien lagres på dagtid, slik at den kan brukes til generering av elektrisitet på kvelden og natten, sier Matteo Chiesa til miljoteknologi.no.

Slik kan en betongbatteriløsning fra EnergyNest se ut. Illustrasjon: EnergyNest

EnergyNest har kontoradresse på Billingstad i Bærum. Christian Thiel er selskapets administrerende direktør, mens tidligere Statoil-sjef Harald Norvik er styreleder.

– Støtten fra Innovasjon Norge har vært sentral for utviklingen av selskapet og pilottesten vi nå gjennomfører i Abu Dhabi. Avtalen med Masdar og piloten gir store kommersielle muligheter i det globale markedet. Innovasjon Norges kontor i Abu Dhabi har bidratt med markedskunnskap, nettverk og engasjement som har vært avgjørende for å komme dit vi er i dag, sier Christian Thiel.