Negative priser i Danmark: Natt til onsdag sørget vindkraften for at overskuddsstrøm i Danmark og Sverige ble eksportert ut, og dempet prispresset i Øst-Europa, Norge og Tyskland.

Mye vær har satt sitt preg på kraftmarkedet den siste uken. Norden har fått et solid påfyll av nedbør, veldig mye vind og milde temperaturer.

Kilde: LOS Energy

Lavtrykkssystemene som herjer over Norden har vært med på å trekke kraftprisen nedover. Forrige uke startet med døgnpris spot på nærmere 40 euro, som er høyeste pris hittil i 2017. Takket være høy vindraftproduksjon denne uken, ble årets laveste timespriser registrert i både Danmark og Sverige.

Negative priser i Danmark
Natt til onsdag sørget vindkraften for at overskuddsstrøm i Danmark og Sverige ble eksportert ut, og dempet prispresset i Øst-Europa, Norge og Tyskland. Til tross for eksport, greide ikke danskene eksportere nok kraft til å holde prisene over null. Det resulterte i noen timer med negative priser, altså at konsumentene fikk penger for å bruke strøm.I Sverige stoppet prisen på i overkant av fire euro/MWh.

Usikker fremtid for elsertifikatmarkedet
Myndighetene i Norge og Sverige forhandler nå om videre utbygging av fornybar energi etter 2020. Svenskene ønsker å bygge ut mer, mens Norge foreløpig har sagt nei til å finansiere videre utbygging. Utfallet av disse forhandlingene får vi vite om kort tid.