CraftEngine er en norsk oppfinnelse, utviklet av Viking Development Group og produsert hos et av verdens mest velrenommerte motordesignselskaper – AVL Schrick. Foto: Viking Development Group

En norskutviklet varmekraftmaskin som produserer elektrisk eller mekanisk kraft fra ulike varmekilder, for eksempel overskuddsvarme fra industrielle prosesser, er nå i kommersielt salg.

Viking Development Group (VDG) står bak maskinen CraftEngine. Den produseres av det østerrikske selskapet AVL Schrick, som blant annet har konstruert motorer for Mercedes, BMW og Audi, skriver miljoteknologi.no.

Prototypen sto ferdig i 2011, og 18 demonstrasjonsmodeller er brukt i pilotprosjekter på ulike steder i verden. Ett av demonstrasjonsprosjektene er ved Returkraft AS i Kristiansand. Dette anlegget forbrenner 130 000 tonn avfall i året og bruker tre CraftEngines til å produsere elektrisitet fra overskuddsvarme.

Utnytter ulike varmekilder

Maskinen kan utnytte ulike varmekilder som jordvarme, solenergi, biomasse og industriell spillvarme. Forutsetningen er at varmekilden har en varmetemperatur på minimum 80–90 grader celsius.

Nå er VDGs datterselskap Viking Heat Engines i gang med å produsere de 25 første maskinene for salg. Nylig solgte de sin første maskin i Tyskland, der den skal utnytte overskuddsvarme fra et gassfyrt drivhus til å produsere elektrisitet.

I Barbados i Det karibiske hav er en CraftEngine installert for å produsere elektrisitet fra eksosen til et dieselaggregat. I Colombia skal maskinen omdanne biologisk avfall til elektrisk kraft

Norsk oppfinnelse

Varmekraftmaskinen er en norsk oppfinnelse. Administrerende direktør Tor Hodne i VDG forteller at de først forsøkte å få med norske fagmiljøer til å virkeliggjøre ideen, men at det var vanskelig.

– Vi endte med å få Institut for Produktudvikling ved Danmarks Tekniske Universitet i København til å bygge og teste vår første prototype, sier Hodne til miljoteknologi.no

– Stort potensial

Hodne mener markedspotensialet er enormt. – Selv om vi har konkurrenter med lignende teknologi, er vi tidlig ute med en kommersiell modell. Det gir oss et stort konkurransefortrinn, sier han.

Innovasjon Norge har støttet utviklingen av CraftEngine i flere omganger i form av tilskudd og risikolån helt fra starten i 2009. Denne støtten har vært viktig, både økonomisk og som moralsk støtte til innovasjonsarbeidet.

Arbeidsplasser

Neste skritt, etter at de 25 første maskinene er produsert for salg, blir å sette i gang fullskala produksjon, som betyr flere hundre maskiner i året.

VDG mener det er fullt mulig å flytte deler av produksjonen til Norge for å skape arbeidsplasser her i landet.